X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Moldova nu are nevoie stringentă de banii FMI

11 mar. 2014,, 12:53   Economie
4195 0
Foto: malta2u.com
"Moldova nu are nevoie financiară stringentă de cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care prevede în mod obişnuit credite pentru susţinerea balanţei de plăţi a ţării", susţine guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Într-un interviu acordat agenţiei "Infotag", responsabilul a declarat: "La capitolul finanţe, slavă Domnului, în Moldova totul e în regulă, chiar şi rezervele valutare sînt la un maxim istoric record, depăşind $2,8 miliarde. Pe de altă parte însă, avem nevoie de Programul de colaborare cu FMI. Cu ajutorul acestuia, Republica Moldova le va da semnal tuturor partenerilor externi că autorităţile ei conştientizează şi înţeleg importanţa şi necesitatea transformărilor structurale din economie. Parteneriatul Moldovei cu FMI este necesar nu pentru bani. Parteneriatul şi cooperarea cu FMI reprezintă o ancoră sigură pentru reformele curente şi viitoare din ţară. În programul unui astfel de parteneriat se regăsesc mereu lucruri concrete şi importante, cu anumite condiţii", a amintit guvernatorul BNM.

La sfîrşitul anului 2013, prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a adresat o scrisoare conducerii FMI, prin care a solicitat trimiterea unei misiuni a FMI în vederea elaborării unui nou Program de colaborare cu Guvernul şi BNM. Misiunea a sosit în a doua jumătate a lunii ianuarie 2014, a petrecut două săptămîni în negocieri dificile cu Guvernul. Pentru că vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, nu a fost de acord cu revenirea la TVA în agricultură de la 8% la 20%, dar şi din cauza promovării unei politici bugetar-fiscale dure, Misiunea nu a ajuns la un acord cu executivul de la Chişinău, chiar dacă iniţial FMI acceptase să încheie un nou program de colaborare pe termen de 15 luni. Reprezentanţii Ministerului Economiei consideră că pentru Guvern "este inoportun să-şi asume într-un an electoral angajamente a căror îndeplinire va cere adoptarea unor măsuri nepopulare".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?