Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Slusari: Acțiunile Guvernului sînt lipsite de logică (VIDEO)

11 mar. 2014,, 12:03   Economie
4201 0
Foto: noi.md
„Nu pot explica de ce s-au ghidat Guvernul și Parlamentul atunci cînd au renunțat la introducerea impozitului unic în agricultură. Iarăși și iarăși unicul argument este cerința FMI, fără a ține cont de faptul că bugetul suportă pierderi enorme”, a declarat pentru NOI.md președintele Asociației Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

„Voi prezenta doar o singură cifră. În anul trecut acumulările la buget din impozitele în sectorul agrar au constituit 118 de milioane de lei sau 1,1 lei la un grad-hectar. În proiectul de lege elaborat de noi acest indice constituie 1,85 lei pentru proprietarii care dețin mai puțin de 10 ha de teren și 3 lei pentru cei care prelucrează peste 10 ha. Puteți calcula și dumneavoastră cîți bani a ratat bugetul”, a subliniat expertul.

Alexandru Slusari a amintit, de asemenea, că introducerea impozitului unic în agricultură va fi o lovitură puternică asupra economiei subterane, va facilita rapoartarea agricultorilor și îi va elibera de o mulțime de controale fiscale care deseori sînt folosite pentru presiuni economice și politice. Totodată, această măsură va soluționa problema legată de sute de mii de hectare de terenuri neprelucrate, or, „latifundiarii” care au cumpărat pămînt pentru speculații acum se vor gîndi dacă nu este mai convenabil să folosească terenurile după destinație decît să achite degeaba impozite. Iar asta înseamnă locuri noi de muncă, acumulări suplimentare la buget de pe urma impozitelor pentru recolta vîndută.

„Însă chiar dacă Guvernul se conformează cuminte cerințelor FMI, poate fi lansat cel puțin un proiect pilot în trei raioane ale țării, pentru a evalua ulterior rezultatele și a se convinge de avantajele impozitului unic în agricultură. Și abia după ce vor fi cifre concrete, să se purceadă la convingerea emisarilor FMI de necesitatea implementării impozitului unic în toată țara, la fel cum a fost cu revenirea la TVA de 8% în agricultură”, a conchis Alexandru Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?