Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Director de liceu: Concursurile pentru conducători reprezintă o încălcare a drepturilor omului

10 mar. 2014,, 16:18   Societate
5042 0
Foto: reporternetv.ro
Ministerul Educației a propus o inițiativă legislativă potrivit căreia conducătorii instituțiilor de învățămînt de stat urmează să fie desemnați doar în bază de concurs. Astfel, funcțiile directorilor numiți prin ordin urmează să fie declarate vacante după intrarea legii în vigoare. În opinia ministrului Educației, Maia Sandu, managerii școlilor trebuie mai mult să se ocupe de aspectele financiare și resursele umane.

Directorul Liceului Teoretic „Kiril și Metodiu” din Chișinău, Ghenadie Tolpinschi, a criticat inițiativa Ministerului Educației, considerînd că aceasta este o încălcare crasă a drepturilor de muncă ale omului.

„Toate candidaturile propuse pentru participarea la concurs vor fi contestate în instanța de judecată de directorii aflați în funcție. În baza cărui fapt ei vor fi scoși din funcție? Este o încălcare gravă a drepturilor lor. Se știe că deseori, prin concurs sînt numiți directori fără studii pedagogice – mecanici, instalatori, electricieni. Or, în noul Cod se menționează că, pentru a ocupa funcția de conducător al unei de învățămînt, nu este obligatoriu să ai studii speciale. Prin asemenea măsuri va fi îngropată definitiv acea mică insulă de educație care a mai rămas în Moldova. Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale stipulează foarte clar că omul are dreptul la muncă, indiferent de culoarea pielii, confesiune religioasă și limba de comunicare”, a menționat Tolpinschi.

Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Educației, toate instituțiile care au dreptul juridic de a desemna directori sînt obligate în decurs de șase luni să organizeze concursuri pentru suplinirea locurilor vacante. Documentul mai prevede ca directorii desemnați pe o perioadă nedeterminată de timp să rămînă în funcție timp de 5 ani din momentul numirii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?