X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

În Moldova trebuie introdusă specializarea judecătorilor – opinie

10 mar. 2014,, 10:47   Societate
3797 1
Foto: vimeocdn.com
"În Moldova trebuie introdusă specializarea judecătorilor pentru dosare penale, economice, civile, contravenţionale şi litigii de muncă", consideră preşedintele Curţii Internaţionale de Arbitraj pe lîngă Asociaţia Lichidatorilor şi Administratorilor (ALARM), Irina Selevestru.

Potrivit agenţiei "Infotag", jurista a subliniat că nici un funcţionar, inclusiv judecătorii, nu se nasc copii-minune.

"În Moldova funcţionează circa 3 mii de legi, precum şi cel puţin 10 mii de decizii şi instrucţii, care se atribuie la actele normative, pe care slujitorul lui Themis trebuie să le ştie cu ochii închişi. La solicitarea judecătorului, care examinează în judecătoria de primă instanţă de la 10 la 15 cazuri pe zi, chiar şi cel mai calificat specialist nu poate fi în stare să cunoască noile modificări în practica juridică", a spus Selevestru.

Potrivit ei, anume lipsa specializărilor, precum şi a priorităţii termenilor de examinare a dosarelor penale faţă de cele economice duce la faptul că părţilor implicate în litigiu li se stabilesc 3-4 şedinţe pe an, iar litigiile însele durează ani în şir.

Preşedintele ALARM a amintit că în litigiile agenţilor economici se discută sume importante pentru Republica Moldova – pînă la 2 milioane de lei.

"Scoaterea acestora din circulaţie pentru multe companii este o lovitură, inclusiv şi pentru economia Moldovei, nemaivorbind despre faptul că astfel de acţiuni îi sperie pe potenţialii investitori, duce la stagnarea producerii", a menţionat Selevestru, reiterînd că specializarea judecătorilor ar accelera procesele de judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?