X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Astăzi a avut loc plecarea pacificatorilor moldoveni în Kosovo

8 mar. 2014,, 13:20   Societate
5209 0
Foto: army.md
Astăzi a avut loc ceremonia oficială de plecare a pacificatorilor moldoveni în Kosovo, pentru a participa la operaţiunea de pacificare. Potrivit agenţiei "Infotag", plecarea se amîna de cîteva ori din motive tehnice.

La ceremonia, care s-a desfășurat la Aeroportul Chişinău, a participat preşedintele Nicolae Timofti, deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai corpului diplomatic.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat la finele anului 2013 participarea militarilor la operaţiunea de pacificare din Kosovo sub egida NATO şi UE. Costul participării de un an la operaţiune va constitui 34 mil. lei. Marea parte a cheltuielilor o va suporta Italia şi doar o treime va reveni bugetului de stat al Republicii Moldova. 33 de infanterişti, şapte genişti, conduşi de locotenentul colonel Roman Ceban urmează a fi detaşaţi în nordul provinciei - Metohia (cu sediul la Pec), în zona de responsabilitate a Italiei.

Moldova a participat la operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului în anii 2003-2008, deplasînd în regiune cîteva contingente, în general, genişti. Cel mai numeros a fost primul contingent, care s-a aflat în Irak din septembrie 2003 pînă în martie 2004 - 42 militari. În total, în Irak au fost detaşate şase contingente din Moldova, în total, la operaţiuni au participat 106 militari. Pe tot parcursul aflării în Irak doar un militar a fost rănit, toţi participanţii la operaţiune au fost decoraţi cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?