X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

BNM a confirmat mandatele a şase membri ai Consiliului de administraţie al „Victoriabank”

5 mar. 2014,, 12:20   Economie
4871 0
Foto: climate.md
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a confirmat mandatele a şase membri ai Consiliului de administraţie (CA) al BC Victoriabank S.A.

Unul dintre marii acţionari ai băncii a comunicat agenţiei "Infotag" că după aproape trei luni, „Victoriabank” are un consiliu de administrație funcţional, care a fost aprobat la Adunarea generală extraordinară din 6 februarie.

"Dar pînă la această adunare, Consiliul era într-o stare nefuncţională, pentru că regulatorul pieţei nu confirma mandatele membrilor acestuia pe care acţionarii i-au ales în cadrul Adunării generale extraordinare din 15 noiembrie 2013", a precizat interlocutorul agenţiei.

Dintre cei şapte membri noi propuşi în Consiliul de administrație, în componenţa lui intră Victor Ţurcan (ex-preşedintele CA, fostul top manager al „Victoriabank”), Roman Ţurcan (administratorul companiei române „Delta Immo Consulting”), Elena Artiomenco (directorul „Intaco-Grup”), Nicolae Ciobanu (directorul companiei „Mobilgrup Anturaj”), Ion Guţu (administratorul firmei „Ceza”), Igor Spoială (vicedirectorul IM „Roofart”) şi Aliona Timofeenco (administratorul firmei „Altimeea”), un singur candidat nu a obţinut confirmare.

Potrivit informaţiilor agenţiei, conducerea băncii l-a trimis la BNM pe un candidat din rezerva CA, aprobat la adunarea din 6 februarie 2014.

Chiar dacă şase membri au mandate, CA al băncii nu se poate convoca în şedinţă deocamdată, pentru că un grup de acţionari a atacat la Judecătoria sectorului Buiucani deciziile Adunării extraordinare din 6 februarie. Iniţial, judecătorul a suspendat deciziile adunării, dar după ce Banca a contestat decizia, aceasta a fost anulată. Totuşi, aşa-numitul grup de acţionari "nemulţumiţi" s-a plîns instanţei ierarhic superioare şi acum Banca aşteaptă decizia asupra cererii sale de suspendare a deciziilor adunării.

Conform statutului şi regulamentului băncii Victoriabank”, toate deciziile Consiliului de administrație, compus din şapte membri, se adoptă prin simpla majoritate a voturilor, dar Consiliul se poate convoca în şedinţă doar cu cel puţin cinci membri. Aceasta a fost condiţia asupra căreia insistase anterior Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care la mijlocul anilor '90 a intrat în capitalul băncii „Victoriabank”, la care deţine 15% din acţiuni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?