Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Nicolae Chirtoacă: Prin introducerea trupelor în Crimeea, Rusia a încălcat angajamentele internaționale

3 mar. 2014,, 17:08   Societate
6359 11
Foto: noi.md
„Doar un naiv poate crede că persoanele înarmate în uniformă, dar fără semne de distincție, nu sînt militari ai Federației Ruse. Astfel, Rusia practic și-a introdus trupele în Ucraina, încălcînd printre altele Memorandumul privind garanțiile de securitate în legătură cu aderarea Ucrainei la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare din anul 1994, semnat și de președintele rus de atunci, Boris Elțin”, a declarat pentru NOI.md liderul Partidului „Forța Poporului”, Nicolae Chirtoacă.

Interlocutorul a amintit că Rusia, Marea Britanie și SUA confirmă Ucrainei angajamentul lor în conformitate cu principiile Actului final al CSCE de a respecta independența, suveranitatea și hotarele Ucrainei, de „a evita amenințarea de aplicare a forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei, precum și faptul că niciodată armele lor nu vor fi aplicate împotriva Ucrainei în afară de autoapărare sau alt mod în conformitate cu Statutul ONU”.

„Urmărind evenimentele, fără să vrei ajungi la concluzia că Rusia este interesată de federalizarea Ucrainei ca răspuns la intenția noilor autorități de a reveni pe calea europeană de dezvoltare. Este imposibil de crezut ceea ce se întîmplă în Crimeea și alte regiuni ale Ucrainei se produce stihinic, fără implicarea Kremlinului. Noi am trecut prin asta acum mai bine de 20 de ani în Transnistria, unde Federația Rusă pînă acum are influență nemijlocită. Continuă politica anilor '90 de neadmitere a ieșirii fostelor republici sovietice de sub tutela Moscovei”, a conchis Nicolae Chirtoacă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?