Eurovision stiri: 522
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Detaşarea pacificatorilor moldoveni în Kosovo se contramandează

27 feb. 2014,, 13:08   Societate
4018 0
Foto: noi.md
Detaşarea militarilor moldoveni în provincia sîrbă Kosovo pentru a participa la operaţiunile de pacificare, preconizate a fi desfăşurate pînă la 7 martie, se contramandează. Amînarea este cauzată de faptul că deocamdată nici comisia de profil nu a examinat documentele necesare pentru deplasarea contingentului militar în "zona fierbinte".

Surse din cadrul Parlamentului au comunicat agenţiei "Infotag" că este vorba despre acordul cu NATO privind responsabilitatea financiară în legătură cu participarea Republicii Moldova la misiunea forţelor internaţionale în Kosovo (KFOR), Acordul privind participarea Moldovei la misiunea KFOR semnat de Guvernul Republicii Moldova şi NATO şi Acordul interguvernamental de cooperare în domeniul militar cu Serbia. Primul acord prevede suportarea cheltuielilor de transportare, dislocare, întreţinere şi asigurare a pacificatorilor în Kosovo. Al doilea sancţionează participarea contingentului moldovenesc la operaţiunea de menţinere a păcii în Kosovo. Fără al treilea acord deplasarea pacificatorilor în Kosovo nu este posibilă, deoarece aceasta este o ţară recunoscută parţial, aflîndu-se "de jure" în componenţa Serbiei.

Membrul comisiei, comunistul Artur Reşetnicov, a spus că vizarea documentelor pentru plecarea contingentului în Kosovo "este cel puţin dubioasă".

"Din noiembrie 2013, cînd Parlamentul a decis plecarea contingentului în Kosovo, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, ne asigură că operaţiunea are loc sub egida ONU. Acum se dovedeşte că nu este aşa şi toate chestiunile trebuie discutate cu NATO. Sîntem categoric împotrivă, deoarece în astfel de situaţii se încalcă principiul de neutralitate a Republicii Moldova. Deja de două săptămîni aşteptăm ca domnul Marinuţa să vină la şedinţa comisiei, dar dumnealui nu vine să prezinte raportul privind documentele sus-menţionate, iar fără avizarea acestora de către comisie şi ulterioara ratificare în Parlament deplasarea contingentului este imposibilă", a menţionat Reşetnicov, subliniind că PCRM din start a fost împotriva iniţiativei de participare a pacificatorilor moldoveni în Kosovo, luînd în consideraţie că Moldova este implicată într-un conflict nereglementat propriu, iar în Constituţia Republicii Moldova este stipulat că republica are statut de neutralitate, adică nu aderă la blocuri militare şi nu participă la acţiunile acestora.

Anterior, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a comunicat că toate problemele au fost soluţionate, militarii moldoveni sînt gata să plece în Kosovo şi aşteaptă doar momentul cînd partenerii vor acorda un avion special pentru transportarea contingentului.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat la finele anului 2013 participarea militarilor la operaţiunea de pacificare din Kosovo sub egida NATO şi UE. Costul participării de un an la operaţiune va constitui 34 de milioane de lei. Marea parte a cheltuielilor o va suporta Italia şi doar o treime va reveni bugetului de stat al Republicii Moldova. 33 de infanterişti, şapte genişti, conduşi de locotenentul colonel Roman Ceban urmează a fi detaşaţi în nordul provinciei Metohia (cu sediul la Pec), în zona de responsabilitate a Italiei.

Moldova a participat la operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului în anii 2003-2008, deplasînd în regiune cîteva contingente, în general, genişti. Cel mai numeros a fost primul contingent, care s-a aflat în Irak din septembrie 2003 pînă în martie 2004 – 42 de militari. Pe tot parcursul aflării în Irak doar un militar a fost rănit. Toţi participanţii la operaţiune au fost decoraţi cu distincţii de stat ale Republicii Moldova şi SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?