Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

SCANDAL în Parlament din cauza limbii de stat

27 feb. 2014,, 11:59   Politică
6376 7
Foto: gov.md
Discuțiile aprinse pe marginea denumirii limbii oficiale a Republicii Moldova continuă și în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. Și de această dată din cauză că în Acordul dintre guvernele Moldovei și Braziliei privind abolirea regimului de vize e stipulat că acesta este întocmit în limba moldovenească.

Nemulțumiți de acest lucru s-au arătat deputații liberali, care au acuzat ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene că nu se conformează hotărîrii Curții Constituționale care prevede că declarația de independență prevalează asupra Constituției țării.

În replică, viceministrul de externe Iulian Groza a spus că Acordul a fost elaborat înainte ca magistrații Curții Constituționale să se pronunțe pe marginea limbii oficiale a statului.

„După 5 decembrie toate acordurile sînt negociate în limba oficială a Moldovei, și anume în limba română”, a spus Groza.

„Hotărîrea CC, dacă aveți timp și dorință să o reciți, nu spune expres că limba moldovenească nu este limbă de stat. Fiți atent, ca ați jurat pe Constituție, nu trebuie să intrați în speculații”, a spus deputatul PCRM Artur Reșetnicov.

Și deputatul Vadim Mișin și-a exprimat opinia asupra subiectului: „Nu am auzit ca declarația să fie lege. Legea supremă rămîne Constituția”.

„Dragi comuniști, drag camarad Mișin, ce aveți să faceți cu Constituția Dumneavoastră, dacă noi nu am fi votat Declarația de Independență a Republicii Moldova? Așa că mai bine recunoașteți adevărul și nu amăgiți lumea”, a spus în replică liderul PL, Mihai Ghimpu.

La rîndul său, președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a dat de înțeles că majoritatea poporului vorbește limba moldovenească, iar dacă va fi necesar, acest lucru va fi demonstrat prin organizarea unui referendum.

„Am fost într-o vizită la Floreni, unde majoritatea vorbește limba moldovenească. Nu știu de ce unii se bat așa tare. Să o numească fiecare cum dorește. Ceea ce a făcut CC nu putea să facă nicio Curte Constituțională din lume, fiindcă, conform legii, instrument juridic este Constituția. Opriți-vă. Ne puneți în situația să organizăm un referendum și veți vedea care va fi limba oficială a țării”, a avertizat Dumitru Diacov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?