X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Expert despre propunerea lui Timofti de limitare a atribuțiilor șefului statului

25 feb. 2014,, 16:51   Societate
4241 3
Foto: europalibera.org
Declarația președintelui Timofti privind limitarea competențelor șefului statului este ambiguă și neîntemeiată. Cel puțin asta a dat de înțeles expertul în drept constituțional Alexandru Arsenie, fiind solicitat de NOI.md să comenteze afirmațiile făcute de Timofti în acest sens.

În opinia expertului, prerogativele șefului statului, stipulate în Constituția Republicii Moldova, sînt exclusive și nu pot fi preluate de nicio altă instituție de stat. Potrivit lui Arsenie, președintele țării este o figură apolitică, care asigură funcția de mediator în anumite situații de conflict. În cazul în care președintele ar ceda această funcție altor instituții de stat, s-ar ajunge la dictatură, opinează expertul.

„Ideea lui Timofti are dreptul la viață, dar nu văd cum ar putea fi reduse competențele șefului statului în prezent. Nu găsesc temei pentru a face acest lucru. În Constituție sînt determinare foarte clar competențele șefului statului, acestea sînt destul de echilibrate. Sînt funcții exclusive, care nu ar putea reveni niciunei alte structuri, întrucît în așa mod am ajunge la dictatură. Șeful statului este reprezentant al statului, pentru că nu este de nicio culoare politică, este garant al Constituției și integrității teritoriale și mai îndeplinește funcția de mediator”, a explicat Arsenie.

Expertul în drept constituțional a menționat că nu este clar la ce anume s-a referit Nicolae Timofti atunci cînd a propus ca atribuțiile șefului statului să fie limitate. Mai mult, acesta a precizat că optează mai degrabă pentru lărgirea competențelor care îi revin președintelui.

„Confirmarea în funcție a președintelui Curții Constituționale, dar și a membrilor CC trebuie făcută de președinte, și nu de parlament”, a precizat Arsenie.

Menționăm că Nicolae Timofti a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că optează pentru limitarea competențelor președintelui țării în contextul în care Moldova este o republică parlamentară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?