X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Expert: În zece ani, în Moldova vor fi drumuri europene (VIDEO)

24 feb. 2014,, 17:46   Societate
4797 1
Foto: noi.md
„Dacă totul va decurge așa cum a fost planificat și calculat de noi, în zece ani vom avea cele mai calitative și moderne drumuri de model european. Nu e vorba de declarații goale preelectorale. Specialiștii noștri au elaborat nu doar un program real de reabilitare a drumurilor naționale și locale, ci și pentru prima dată în mai mulți ani se preconizează un plan de construcție a drumurilor în localitățile rurale, în primul rînd, spre instituțiile social-culturale”, a comunicat pentru NOI.md viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Boris Gherasim.

„Așa nu se mai poate. Sîntem în secolul XXI, iar în majoritatea satelor lipsesc drumurile și trotuarele normale spre școli, grădinițe de copii, magazine. În unele localități oamenii nu pot fi petrecuți normal nici pe ultimul drum, mai ales toamna cînd e glodul cel mai mare. Nu mai putem tolera această situație”, a declarat funcționarul.

Potrivit lui Boris Gherasim, deja în acest an peste 700 de primării vor primi din Fondul rutier peste 390 de milioane de lei și această sumă va crește în fiecare an, la fel ca sumele alocate pentru reabilitarea și reparația drumurilor de importanță națională. În opinia viceministrului, realizarea acestor planuri ambițioase va aduce nu doar o satisfacție morală conducătorilor auto, dar și avantaje materiale reale statului și agenților economici.

„Vă dau un singur exemplu mic, dar elocvent: dacă în anii precedenți pierderile în transport atingeau pînă la 3 miliarde de lei anual, atunci deja în anul 2013 această cifră s-a redus în jumătate. Și în creșterea PIB-ului de 6,8% este reflectată și îmbunătățirea calității drumurilor”, a subliniat Gherasim.

Viceministrul a menționat și faptul că în Moldova a crescut simțitor numărul agenților economici care doresc să se ocupe serios de construcția drumurilor. Iar în timpul organizării tenderelor Ministerul Transporturilor încurajează ca de reparația drumurilor să se ocupe anume companii locale, or, aceasta înseamnă locuri suplimentare de muncă, iar veniturile firmelor „lucrează” pentru bugetul țării.

„Deja în anul viitor trebuie să putem valorifica 4 miliarde pentru reabilitarea și construcția drumurilor. În acest caz, deja peste 10 ani vom avea drumuri cu adevărat europene”, a conchis Boris Gherasim.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?