Eurovision stiri: 522
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Henri Malosse: Perspectiva europeană a Moldovei nu este îndreptată împotriva Rusiei

24 feb. 2014,, 09:51   Societate
3064 0
Foto: la-croix.com
„Perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse”, susţine preşedintele Comitetului Economic şi Social European, Henri Malosse.

Potrivit agenţiei "Infotag", vineri, în cadrul unui briefing, oficialul european a declarat că dacă Republica Moldova a ales să meargă în direcţia UE şi să accepte valorile europene, asta nu înseamnă că trebuie să se distanţeze de Rusia.

Oficialul consideră că "în contextul integrării europene a Republicii Moldova, Federația Rusă se simte intimidată şi întreprinde anumite acţiuni pentru a impresiona societatea moldovenească".

"În acest context, este vorba de impunerea unor obstacole comerciale, problema migraţiei, preţul gazului, resurselor energetice, problema Transnistriei sau ale altor regiuni autonome. Sînt mai multe mijloace care ar putea servi drept elemente de presiune asupra Moldovei. Iată de ce ar trebui să dezamorsăm aceste pretexte, iar lucrul cel mai importat este să fie asigurată coeziunea în societate", a spus Malosse, precizînd că "societatea moldovenească trebuie să refuze dezinformarea populaţiei şi să folosească doar limbajul adevărului".

Preşedintele Comitetului Economic şi Social European a menţionat că nu vrea să promită că perspectiva europeană este un rai, precizînd că şi el este critic faţă de UE şi are multe rezerve în ceea ce priveşte evoluţia lucrurilor în interiorul acestei structuri.

"În cadrul întîlnirii cu studenţii de la Universitatea din Comrat le-am spus că viitorul lor nu este nici în UE, nici în Rusia, acesta este în mîinile lor. Ei au talentul şi posibilitatea de a schimba lucrurile. Cred că societatea moldovenească trebuie să fie suficient de puternică pentru a refuza orice fel de şantaj. La finele celor trei zile de vizită în Moldova am speranţa că societatea moldovenească va fi una puternică şi unită, care va putea să treacă peste aceste situaţii în drumul său european", a spus Malosse.

Solicitat să-şi expună opinia vizavi de numărul în descreştere al adepţilor integrării europene atestat de sondajele de opinie, oficialul a menţionat că responsabilitatea pentru aceasta revine atît autorităţilor, cît şi întregii societăţi.

"În cadrul întrevederilor pe care le-am avut cu oficialii moldoveni, aceştia au recunoscut că nu au difuzat suficiente informaţii despre procesul de integrare europeană, informaţii de care are nevoie societatea civilă pentru a face o alegere. În acest sens, am încurajat Guvernul că trebuie să-i informeze sincer şi imediat pe cetăţeni despre beneficiile pe care le presupune integrarea europeană", a spus oficialul.

În opinia lui, deocamdată "UE nu a spus foarte clar două lucruri".

"Primul: că perspectiva de integrare europeană nu deschide pentru Republica Moldova drumul spre aderarea la UE. Evident că acest drum va fi unul lung şi complicat, dar Moldova trebuie să ştie că are această perspectivă de aderare. Familia europeană este deschisă tuturor familiilor popoarelor europene. Şi al doilea lucru pe care UE nu l-a spus tranşant este că Acordul de asociere cu UE nu este îndreptat împotriva Rusiei. Despre aceasta s-a spus prima dată la summitul de la Vilnius de către cancelarul german şi preşedintele Franţei, dar poate că s-a spus prea tîrziu", a precizat Malosse.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?