X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Europenii descoperă Moldova prin vînătoarea de mufloni

22 feb. 2014,, 13:00   Societate
6144 2
Foto: ziarulunirea.ro
„Tot mai mulți europeni sosesc la complexul nostru turistic de vînătoare „Fazanul de Aur” pentru a vîna mistreți, dar și mufloni – un animal exotic nu doar pentru Moldova, ci și pentru Europa. În acest an au fost deja două trofee”, a povestit pentru NOI.md directorul complexului Iurie Ivanțoc.

Potrivit interlocutorului, muflonii au fost aduși în gospodăria vînătorească, care se află în raionul Căușeni, acum opt ani. Ovinele sălbatice s-au adaptat de minune și au început să se înmulțească pe 20 de hectare îngrădite de pădure. Însă a apărut o problemă – se nășteau mai mult masculi, de aceea, acum cîțiva ani s-a decis să se organizeze vînători de mufloni. Numărul doritorilor de a veni la vînătoare crește pe an ce trece. De menționat, că doar un singur muflon a fost doborît de un vînător local, deoarece este o plăcere scumpă. În schimb, pentru gospodărie este un suport bun pentru întreținerea turmei. În prezent, avem 15 capete, dintre care doar două femele.

Pe alte 100 de hectare de pădure trăiesc 70 de mistreți, unii din ei atingînd 300-400 kg. De menționat, că la vînătoarea de mistreț și muflon participă o singură persoană, care se află într-un turn, nu departe de ulucul cu hrană pentru animale. Însă nu trebuie să fiți dezamăgit de așa mod de a vîna, pentru că animalele sînt foarte atente și sensibile, de aceea vînătorul trebuie să dea dovadă de multă răbdare pentru a nu le speria atunci cînd acestea se apropie de uluc. Așa că plăcerea nu e mai mică decît în cazul vînătorii în goană. De menționat, că în condițiile locale (nu din turn) muflonul nu poate depistat și vînat.

Cu puțin timp în urmă, pe 3000 ha de pădure arendate de firmă de la Agenția de Stat „Moldosilva” păștea o turmă de 47 de cerbi nobili. Însă plata anuală pentru un hectar de pădure în mărime de 360 de lei (peste un milion de lei anual pentru 3 mii de ha) este exagerată și nu se recuperează în niciun fel. Din această cauză la păduri s-a renunțat. Cea mai mare parte a cerbilor a fost vîndută agenției și altor antreprenori, iar cîte ceva li s-a permis să împuște vînătorilor.

„În statele europene, unde vînătoarea este o ramură a economiei de stat (Slovenia, Cehia, Ungaria) arenda unui hectar de pădure nu depășește 0,6-0,7 eurocenți pe an. În afară de această, gospodăriilor vînătorești le sînt restituite cheltuielile pentru hrana animalelor pe timp de iarnă. La noi, însă, cu o asemenea abordare față de arendarea spațiilor forestiere, organizarea vînătorilor, creșterea animalelor pentru vînat și în condițiile de creștere a braconajului degrabă în păduri nu va rămîne nicio vietate. Dar nu vă indispuneți. Chiar dacă nu sînteți vînător, veniți la noi pur și simplu pentru a vă odihni și a admira natura și animalele”, a conchis Ivanțoc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?