Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Plugaru: La Kiev UE demonstrează ce o așteaptă pe Moldova (VIDEO)

20 feb. 2014,, 17:15   Societate
8787 25
Foto: noi.md
„Așa-numiții parteneri de dezvoltare ai noștri, Uniunea Europeană și SUA, demonstrează elocvent pe exemplul Ucrainei ce se poate întîmpla cu acei care vor pune la îndoială viitorul luminos de a fi în calitate de vasal membru asociat cu UE. Este un avertisment anume pentru Moldova (alții deja nu au mai rămas), dacă și ea pe neașteptate „din propria dorință” și în baza „principiilor democratice” va refuza să semneze acordurile de asociere cu UE”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Anatol Plugaru, fost director al Serviciului de Informații și Securitate.

„Tot ce se întîmplă în Ucraina este opera „prietenilor” occidentali de ieri ai lui Ianukovici. Altfel cum se poate explica că pînă la „refuzul istoric” Ianukovici a fost o persoană respectată în Europa, că era recunoscut de statele occidentale ca un politician proeminent, iar Ucraina era un exemplu de democrație, unde nu era corupție? Iar Rusia atunci nu se implica cu „labele sale murdare” în treburile unui stat suveran? Iar acum, nu se știe de unde a apărut o masă protestatară. Și Ianukovici deja e tiran și despot, care încalcă voința și libertățile „întregului popor”. Numai că acest popor încă nu demult l-a ales în calitate de președinte al țării”, a menționat Anatol Plugaru.

Analistul consideră că evenimentele din Ucraina reprezintă o manifestare elocventă a dublelor standarde ale UE și SUA în principiile de bază ale relațiilor internaționale. În opinia lui Plugaru, cei care au ieșit pe Maidan sînt „mercenari, cărora li s-a pus sarcina să creeze un focar de tensiune, să se ajungă la victime umane, pentru ca în final să-l detroneze pe Ianukovici, care a îndrăznit să devină neascultător”, a menționat Plugaru.

„Actuala majoritate de guvernămînt din Moldova deja a declarat că toate documentele cu UE vor fi semnate în orice caz și nu mai tîrziu de luna septembrie. Însă coaliția proeuropeană nici nu a auzit sau nu a înțeles semnalul de alarmă, deocamdată, din Găgăuzia, unde majoritatea locuitorilor autonomiei au exprimat vot de neîncredere vectorului homo-european de dezvoltare a Moldovei”, a declarat analistul.

Anatol Plugaru este convins că în scurt timp asemenea revolte vor apărea în mai multe raioane ale țării și se poate ajunge chiar la acțiuni masive de protest în Chișinău.

„Iată atunci Europa, prin intermediul slujitorilor ei de la Chișinău, va repeta scenariul Maidanului. Și la noi nu se știe de unde vor apărea apărători violenți ai ideii integrării europene (provocatori profesioniști), cocteiluri „Molotov”, anvelope și mașini aprinse, sute de pietre (experiența de la 7 aprilie 2009 încă nu e uitată). Vor fi și împușcături, vor fi și victime din ambele părți. Numai că în polițiști vor trage nu patrioți ai Moldovei... Iar ulterior guvernul nostru va solicita ajutor pentru restabilirea ordinii publice de la prietenii lor cei mai fideli – de la români, adică de la NATO. Tare aș vrea să greșesc cu aceste pronosticuri macabre. Însă un lucru e clar: coaliția nu va dori pur și simplu așa să renunțe la semnarea acordurilor cu UE și, respectiv, să piardă puterea. Mai ales că nici stăpînii europeni nu vor permite aceasta, or, pentru ei asta este egal cu moartea. Iar aceasta înseamnă că în calitate de jertfă va fi adus poporul moldovenesc împreună cu toate doleanțele lui de libertate și bunăstare”, a conchis Plugaru.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?