X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Ucrainenii din Moldova, șocați de evenimentele din Ucraina

20 feb. 2014,, 13:07   Societate
5990 3
Foto: moldnews.md
Evenimentele tragice de la Kiev nu au putut să-i lase indiferenți pe cei trei sute de mii de ucraineni care locuiesc în Republica Moldova. „Este de neimaginat că în Ucraina au loc vărsări de sînge, că de facto are loc un război civil”, a declarat pentru NOI.md președintele Comunității Ucrainenilor din Moldova, Nicolai Oleinic.

„Toate aceste evenimente ne preocupă foarte mult. Noi știm că strămoșii noștri întotdeauna se puteau înțelege la masa de negocieri și puteau rezolva cele mai complicate probleme. Există o putere legitimă aleasă de popor, există voința poporului, care este exprimată pe Maidan”, a menționat președintele Comunității Ucrainenilor din Moldova.

Potrivit lui Oleinic, situația trebuie reglementată doar pe cale pașnică, diplomatică. „Trebuie identificată o variantă optimă pentru depășirea crizei. Dacă se va decide că trebuie organizate alegeri – să fie organizate, dacă vor fi înaintate anumite revendicări – și acest lucru trebuie discutat. Cel mai important e să fie oprită vărsarea de sînge! În aceste zile grele ucrainenii din Moldova sînt alături de frații lor. Noi ne rugăm să fie pace și înțelegere reciprocă și sperăm că, în curînd, în Ucraina se va instaura pacea și armonia”.
La rîndul său, președintele Uniunii Ucrainenilor din Moldova, Svetlana Mîslițchi, consideră că conflictul nu va putea fi soluționat fără implicarea comunității mondiale.

„Nu te poți uita fără durere la ceea ce se întîmplă în Ucraina. Nu e treaba noastră să căutăm vinovații, un singur lucru e cert – puterea și opoziția nu au ajuns la un compromis și această neînțelegere a costat vieți umane. Puterea nu a ținut cont de toate momentele, însă noi înțelegem că opoziția nu ar fi avut un comportament atît de violent fără ajutor extern. Acum întreaga comunitate mondială trebuie să riposteze față de acest dezmăț. Este deja o declarație a Angelei Merkel în acest sens, Rusiei, la fel, nu-i este indiferentă situația din Ucraina. Trebuie găsită o soluție pașnică, care ar permite autorităților să instaureze ordinea și liniștea”, a menționat Mîslițchi.

Ucrainenii s-au stabilit pe pămîntul moldovenesc încă acum cinci secole. În prezent, ucrainenii reprezintă cea mai mare minoritate națională din Moldova, alcătuind circa 15% din populația Moldovei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?