X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Fondul „Provocările mileniului” în 2014 va aloca 113 milioane de dolari pentru realizarea proiectelor în Moldova

13 feb. 2014,, 09:00   Economie
4873 0
Foto: noi.md
Consiliul de observatori al fondului „Provocările Mileniului” din Moldova a aprobat planul de acţiuni pentru implementarea în republică, în 2014, a programului Compact şi a aprobat bugetul anual pentru aceasta – 113 milioane de dolari.

Surse din cadrul Fondului au comunicat agenţiei „Infotag” că marea parte a surselor – 60 de milioane, va fi alocată pentru reabilitarea automagistralei de 93 km Sărăteni-Soroca, iar 38 de milioane – pentru reabilitarea sistemelor de irigare din republică, în special, în Criuleni şi Lopatna. De asemenea, conform bugetului aprobat, sînt preconizate mijloace financiare pentru programul de credite pentru investiţii în infrastructura post-recoltare, activitatea de reformare a sectorului de irigare, monitorizarea şi evaluarea Programului Compact etc.

Directorul executiv al Fondului, Valentina Badrajan, i-a informat pe membrii consiliului că lucrările pe traseul Sărăteni-Soroca au fost îndeplinite în proporție de 60% şi vor fi finalizate în termenul stabilit.

În ceea ce priveşte sistemele de irigare din Criuleni şi Lopatna, lucrările au loc conform orarului şi darea în exploatare va avea loc în toamna anului curent.

Potrivit directorului, pentru infrastructura post-recoltare au fost alocate credite de 4,7 milioane de dolari, care au generat investiţii adiţionale de 10,8 milioane de dolari de investiţii. Majoritatea creditelor acordate au fost investite în construcţia spaţiilor frigorifice pentru depozitarea fructelor şi legumelor cu o capacitate totală de 19 mii de tone.

Consiliul a audiat informaţia privind măsurile de prevenire a cazurilor de fraudă şi corupţie în realizarea proiectelor.

Leslie McCuaig, director rezident de ţară al Corporaţiei Provocările Mileniului, a declarat că este necesară sporirea eforturilor de prevenire a cazurilor de fraudă şi corupţie, în special la etapa curentă de derulare a Programului Compact, cînd sînt efectuate mai multe lucrări de construcţie.

Secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu, a dat asigurări că executivul va acorda suportul necesar pentru implementarea cu succes şi în termen a tuturor activităţilor din cadrul programului Compact.

Programul Compact, finanţat de guvernul SUA prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului, are o valoare de 262 de milioane şi îşi propune să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă. În particular, pentru reabilitarea drumurilor sînt prevăzute 130 de milioane de dolari, iar pentru realizarea proiectelor de reabilitare a sistemelor de irigare – 102 milioane. Din acestea se planifică reabilitarea a cel puţin 11 sisteme de irigare din ţară, care deservesc 15 mii ha de teren.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?