X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Legislatorii transnistreni consideră că formatul operaţiunilor de pacificare nu trebuie schimbat

11 feb. 2014,, 16:36   Societate
3239 0
Foto: ruvr.ru
„Formatul unic al operaţiunilor de pacificare, care şi-au demonstrat eficienţa în decursul a 22 de ani, nu poate fi schimbat pînă la reglementarea politică finală a conflictului dintre Moldova şi Transnistria”. O astfel de opinie au exprimat în cadrul şedinţei ordinare a Comisiei parlamentare pentru politica externă şi relaţiile internaţionale, membrii acesteia – deputaţi ai Sovietului Suprem (SS) al autoproclamatei RMN.

Potrivit agenţiei „Infotag”, care face referire la pagina web a organului legislativ din regiune, şedinţa s-a început cu informaţia privind situaţia din Zona de Securitate, prezentată de copreşedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Transnistriei, Oleg Beleakov.

Potrivit lui, din ianuarie 2012 se observă o tensionare a situaţiei.

„În 2013, în Zona de Securitate s-au înregistrat 51 de incidente. O îngrijorare deosebită generează majorarea numărului colaboratorilor organelor de forţă ale Republicii Moldova, amplasate pe teritoriul oraşului Bender. Provocările în Zona de Securitate nu încetează, sînt fixate cazuri de acţiuni ilegale ale organelor de forţă ale Republicii Moldova (răpiri ale cetăţenilor RMN). Acestea sînt direcţionate împotriva Federaţiei Ruse cu scopul de a discredita operaţiunea de pacificare existentă pentru a modifica formatul de pacificare. Nu putem permite acest lucru! Trebuie să facem tot posibilul pentru a păstra formatul existent al operaţiunii de pacificare. Existenţa componentei neînarmate în Zona de Securitate poate duce la etapa activă a acţiunilor ilegale ale structurilor moldoveneşti corespunzătoare”, a afirmat Beleakov.

La şedinţă au participat, de asemenea, viceministrul Afacerilor Externe, Vitali Ignatiev, reprezentantul plenipotenţiar al preşedintelui RMN în SS, Alexandr Chisniceak, reprezentanţi ai Ministerului Apărării din regiune.

Lungimea Zonei de Securitate constituie 225 km. Aceasta constituie 60% din teritoriul autoproclamatei RMN. Forţele de pacificare comune (FPC) din Zona de Securitate pe Nistru sînt compuse din contingente militare ale Rusiei (431 militari), Moldovei (453), Transnistria (490), precum şi 10 observatori militari din partea Ucrainei. Moldova pledează pentru înlocuirea formatului existent cu o misiune a observatorilor civili, deoarece nu mai există pericol de conflicte militare. Propunerea este susţinută de aproape toţi participanţii la procesul de negocieri, mai puţin de Rusia şi Transnistria.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?