Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Comrat: Declarînd găgăuzii "dușmani ai poporului", Chișinăul elimină Găgăuzia din Moldova

10 feb. 2014,, 02:44   Societate
9925 4
Foto: noi.md
Membrii Adunării Populare din Găgăuzia, precum și membrii Comitetului executiv au condamnat acțiunile de intimidare ale deputaților găgăuzi și membrilor organelor electorale întreprinse de organele de drept ale R.Moldova în legătură cu organizarea referendumului din 2 februarie în autonomie. Potrivit REGNUM, la 7 februarie a avut loc ședința comună a Adunării Populare din Găgăuzia și a Comitetului executiv, la care s-a discutat situația social-politică din Găgăuzia în contextul percheziției efectuate de organele de drept în casa adjunctului președintelui CEC din Găgăuzia, Anatoli Kara.

În cadrul ședinței vorbitorii au condamnat aspru "acțiunile organelor de drept și a unor forțe politice de intimidare a deputaților și membrilor organelor electorale, intimidarea locuitorilor autonomiei, incitarea la ură interetnică". De asemenea, au răsunat cereri de încetare a urmăririi penale și presiunii fără precedent asupra autonomiei găgăuze, demararea discuțiilor cu conducerea țării cu privire la normalizarea situației social-politice din Găgăuzia, încetarea războiului informațional împotriva autonomiei, adresarea în instanța internațională privind recunoașterea legalității referendumurilor etc.

Discutînd în detaliu situația politică actuală din Găgăuzia, deputații și membrii Consiliului au adoptat o declarație corespunzătoare pentru a fi trimisă conducerii țării, organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice.

Potrivit declarației deputatului Adunării populare, Fiodor Gagauz, autoritățile moldovenești incită ura interetnică, transformînd găgăuzii în dușmani ai poporului și eliminînd din țară o întreagă regiune. "Ei, cei de la centru, incită la conflicte interetnice, transformînd găgăuzii în dușmani ai poporului, dușmani ai statalității Republicii Moldova, - citează Gagauz-infocuvintele lui F.Gagauz. - Ar fi mai bine dacă aflînd rezultatele referendumului ar face o concluzie. Dar ei ne amenință, au decis să continue pe aceeași cale care au urmat-o 19 ani".

La rîndul său, președintele Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, a cerut conducerii Republicii Moldova să oprească utilizarea nejustificată a organelor de drept și să nu "terorizeze populația" autonomiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?