Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4008

Expert: Înfrîngerea euromaidanului va fortifica poziţiile Rusiei în Transnistria şi presiunile asupra Moldovei

6 feb. 2014,, 12:22   Societate
5017 4
Foto: ipn.md
„Înfrîngerea Euromaidanului va fortifica în mod incontestabil poziţiile Rusiei în Transnistria şi îi va permite acesteia să facă presiuni mai serioase asupra Moldovei”, susţine Artiom Filipenco, conducătorul filialei din Odesa a Institutului Naţional de Cercetări Strategice din Ucraina.

Solicitat de agenţia „Infotag” să comenteze ultimele evoluţii de la Kiev şi probabilitatea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare simultane, expertul a spus că Moldova a simţit deja impactul evenimentelor ucrainene.

„Cetăţenii Republicii Moldova care merg în Ucraina trebuie să prezinte dovezi de capacitate de plată financiară. Cel mai probabil, este o măsură preventivă ce are drept scop prevenirea eventualei participări a cetăţenilor Republicii Moldova (inclusiv a locuitorilor Transnistriei) la acţiunile de protest ucrainene”, a presupus politologul.

Potrivit lui, victoria forţelor proguvernamentale din Ucraina îi va permite Kremlinului să adopte în viitor o poziţie mai dură în raport cu Chişinăul, pentru a-l determina să renunţe la semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

„Şi viceversa: victoria Euromaidanului, indiferent de forma sub care se va produce, poate întări poziţiile forţelor proeuropene din Moldova. Varianta cea mai rea este că escaladarea confruntărilor, a haosului în inima statului vecin, va servi la creşterea tendinţelor separatiste în Republica Moldova, intensificarea imixtiunii din exterior în treburile ei interne”, a estimat Filipenco, apreciind că un asemenea scenariu pentru Moldova va avea efectele cele mai lamentabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?