X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Expert european: În UE imaginea Moldovei este asociată cu corupţia şi nerespectarea drepturilor la proprietate

5 feb. 2014,, 13:10   Societate
3352 4
Foto: afrik.com
„Imaginea Moldovei în conştiinţa unui european este legată în primul rînd cu un nivel sporit de corupţie şi cu nerespectarea drepturilor la proprietate”, a comunicat miercuri, în cadrul mesei rotunde internaţionale „Moldova în Parteneriatul Estic după Vilnius”, directorul fundației „International Foundation for Better Governancе” din Bruxelles, James Wilson.

Potrivit agenţiei „Infotag”, Wilson este convins că doar discuţiile constructive, precum şi interacţiunea autorităţilor şi societăţii civile din republică sînt în stare să amelioreze situaţia, modificînd imaginea Republicii Moldova pe arena internaţională.

Expertul consideră că Moldova trebuie să devină mai atractivă pentru investitorii străini.

„Rusia rămîne principalul investitor al Republicii Moldova, totodată introducînd sancţiuni împotriva Moldovei. Deja de şapte luni este valabilă limitarea la importul de vinuri moldoveneşti, iar în privinţa altor aspecte tot există obstacole. Este evident că Chişinăul trebuie în mod urgent să atragă investiţii din alte ţări, cel mai probabil, din UE”, a spus acesta.

Printre alte probleme care trebuie soluționate, Wilson a numit nivelul sporit al corupţiei în rîndurile funcţionarilor de stat şi nerespectarea drepturilor omului.

„O altă problemă extrem de sensibilă pentru autorităţile moldoveneşti este procentajul înalt de sărăcie a populaţiei. Printre ţările Parteneriatului Estic în Moldova este cel mai mic venit pe cap de locuitor. Forţa de muncă „fuge” din ţară”, a constatat expertul.

Acesta este convins că în regiunile, în care predomină atitudinea antieuropeană – Transnistria şi Găgăuzia, cu populaţia locală trebuie desfăşurate activităţi informaţionale active despre preferinţele care cu siguranţă vor urma pentru Moldova după ce se va asocia cu UE, inclusiv crearea locurilor de muncă.

Reprezentantul delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Wichter Slagter, a amintit că între cele şase ţări ale Parteneriatului Estic Moldova, în decurs de ultimii cinci ani, în repetate rînduri a fost numită „o istorie de succes”.

„Considerăm că acest fapt nu este tocmai corect. Doar atunci cînd cetăţenii Moldovei vor resimţi modificările pozitive din economia ţării, din viaţa de zi cu zi, acest proces va putea fi numit „istorie de succes”, a spus diplomatul.

„În Republica Moldova, timp de aceşti ani, a fost făcut un lucru enorm de bază. Desigur, observăm şi multe aspecte negative în viaţa dumneavoastră. Dar UE este dispusă să creeze condiţii atractive chiar şi pentru autocraţia coruptă a Republicii Moldova, încercînd să obţină modernizarea generală a Republicii Moldova şi progresarea pe cursul integrării europene”, a menţionat Slagter, amintind că „activitatea de implementare a standardelor UE este în deplină desfăşurare”.

Organizatorii mesei rotunde sînt: Adunarea Cetăţenească Helsinki din Moldova şi International Foundation for Better Governancе.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?