X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Un avocat parlamentar îndeamnă autorităţile să ia atitudine împotriva agresivităţii profesorilor

30 ian. 2014,, 13:26   Societate
3616 0
Foto: europalibera.org
Avocatul parlamentar Tamara Plămădeală îndeamnă autorităţile să ia o atitudine mai drastică faţă de profesorii care comit acte de violenţă în şcoală împotriva elevilor.

De Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli, marcată pe 30 ianuarie, Tamara Plămădeală a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă la „Infotag”, că în ultimul timp numărul cazurilor de violenţă psihologică, verbală şi fizică din partea profesorilor la adresa elevilor a crescut simţitor, fapt ce ar trebui să alarmeze autorităţile.

„În cele mai multe cazuri profesorii sînt avertizaţi sau mustraţi, însă Codul muncii prevede acţiuni mult mai drastice, inclusiv concedierea profesorilor. Pînă acum nu avem niciun caz de concediere a profesorilor pentru acte de violenţă împotriva elevilor”, a precizat avocatul parlamentar.

Potrivit Tamarei Plămădeală, de cele mai multe ori violenţa faţă de copii se manifestă prin violenţă psihologică, în special în cazurile în care părinţii copiilor refuză să achite bani pentru fundaţia şcolii sau a clasei.

„Profesorii agresează verbal elevii în prezenţa semenilor. Acest fapt are consecinţe foarte grave asupra psihicului. De asemenea, este aplicată violenţa fizică sau copiii sînt obligaţi să se înjosească. A fost înregistrat un caz cînd profesorul a impus elevul să strîngă hîrtiile de jos cu gura. Atît timp cît nu vor fi luate măsuri drastice împotriva profesorilor, fenomenul violenţei în şcoală nu va fi stopat”, consideră avocatul.

Tamara Plămădeală este convinsă că Ministerul Educaţiei trebuie să-şi revizuiască politicile faţă de cadrele didactice.

„Ministerul nu trebuie să meargă pe ideea că nu poate concedia un profesor din lipsă de cadre didactice. Trebuie să existe precedente. Doar astfel vom putea schimba lucrurile. Este cunoscut faptul că violenţa naşte violenţă”, a spus Plămădeală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?