X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Sovietul Suprem al Transnistriei a cerut ajutorul colegilor săi ruşi

30 ian. 2014,, 13:39   Societate
2756 0
Foto: vspmr.org
Parlamentarii Transnistriei i-au rugat pe colegii săi ruşi să acorde ajutor Transnistriei în legătură cu semnarea de către Moldova a Acordului de asociere cu UE. Potrivit agenţiei „Infotag”, recent, Sovietul Suprem al autoproclamatei RMN prin vot unanim a aprobat proiectul declaraţiei corespunzătoare, care, după ce va fi perfectată, va fi înaintată Dumei de Stat a Federaţiei Ruse.

Vicespicherul Serghei Ceban, care a prezidat şedinţa plenară, a motivat necesitatea adresării la Rusia prin „înrăutăţirea situaţiei socio-economice din republică în legătură cu procesele de integrare europeană a Republicii Moldova”.

În document este exprimată opinia că „Acordul de asociere între Moldova şi Uniunea Europeană, parafat pe 27 noiembrie 2013, care include crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi preconizat pentru a fi semnat în 2014, va duce la formarea unui regim comercial-economic nou, care urmează să se extindă şi asupra Transnistriei”.

Deputaţii consideră că după intrarea în vigoare a Acordului de asociere „lista de cerinţe înaintate agenţilor economici transnistreni se va extinde, fapt ce va duce la micşorarea nivelului de producere şi la sporirea tensiunii sociale”.

Luînd în calcul şi faptul că pe teritoriul Transnistriei locuiesc circa 200 de mii de cetăţeni ai Rusiei, deputaţii solicită Dumei de Stat „să iniţieze în cadrul şedinţei plenare examinarea subiectului cu privire la prevenirea unei alte blocade economice a republicii”.

Circa 40% din exportul transnistrean îi revine UE. Însă autorităţile transnistrene consideră că pentru regiune va fi mai avantajos dacă se va integra în Uniunea Vamală, cu toate că UE este dispusă să păstreze pînă la finele anului 2015 actualul regim preferențial autonom pentru Transnistria, pentru ca economia regiunii să se pregătească pentru condiţiile comerţului liber cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?