X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Chişinăul va insista asupra soluţionării politice a problemei transnistrene - Nicolae Timofti

29 ian. 2014,, 13:00   Societate
2921 2
Foto: noi.md
Chişinăul va insista în cadrul negocierilor asupra soluţionării politice a conflictului transnistrean. Astfel a declarat în ajun preşedintele Nicolae Timofti, în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Radojko Bogojevic, care a venit în Moldova cu o vizită de familiarizare.

Potrivit agenţiei "Infotag", cu referinţă la serviciul de presă al şefului statului, preşedintele şi-a exprimat speranţa că în următorii 2 ani preşedinţia elveţiană şi sârbă a OSCE va contribui la dinamizarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean.

Dumnealui a reiterat poziţia oficială a Republicii Moldova cu privire la modalităţile de soluţionare pe cale paşnică a conflictului transnistrean, între care necesitatea de evacuare din regiune a trupelor şi muniţiilor ruseşti şi transformarea actualei misiuni de pacificare într-un contingent civil sub mandat internaţional.

Potrivit spuselor preşedintelui, participanţii la procesul de negocieri trebuie să-şi conjuge eforturile pentru asigurarea unei funcţionări normale a şcolilor cu predare în limba română din stînga Nistrului.

"Este inadmisibil ca cetăţenii Republicii Moldova să fie obstrucţionaţi în dorinţa lor de a studia în limba lor maternă", a spus şeful statului.

Reprezentantul special al OSCE a dat asigurări că Serbia şi Elveţia, în calitatea lor de copreşedinţi ai organizaţiei, vor depune toate eforturile pentru a conferi substanţă procesului de negocieri.

Miercuri Radojko Bogojevic va pleca în Transnistria. În cadrul vizitei sînt planificate întrevederi cu preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, ministrul Afacerilor Externe, Nina Ştanski, şi conducerea Sovietului Suprem.

Principalul subiect al întrevederilor va fi pregătirea pentru următoarea rundă de negocieri în formatul "5+2", care va avea loc la Chişinău şi Tiraspol pe 27-28 februarie.

Partea transnistreană intenţionează, de asemenea,"să informeze actuala preşedinţie a OSCE despre situaţia curentă, inclusiv despre problemele principale care există în dialogul cu partea moldovenească".

Programul vizitei mai prevede vizitarea de către reprezentantul special al OSCE a liceului teoretic, care este edificat din surse financiare ale Rusiei, precum şi complexul muzeal din Bender.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?