X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4009

Taxele locale necesită reglementare ca şi toate celelalte - deputat

29 ian. 2014,, 10:15   Societate
3100 2
Foto: obzormd.com
"Taxele locale necesită reglementare ca şi toate celelalte taxe", consideră parlamentarul din partea Partidului Democrat, secretarul Сomisiei pentru economie, buget şi finanţe, Valeriu Guma.

Solicitat de corespondentul "Infotag", deputatul a menţionat că "lipsa plafoanelor încalcă drepturile agenţilor economici, nevoiţi să achite impozitele stabilite de autorităţile locale".

"Lipsa limitărilor face imprevizibilă planificarea businessului. Agentul economic nu poate calcula cîţi bani va trebui să achite la buget deoarece această sumă deseori se schimbă. Adoptînd în 2013 aceste limitări am reieşit din necesitatea de a asigura întreprinzătorilor drepturi egale, nu cum se întâmpla în ultimii ani, cînd în raioane taxele pentru acelaşi tip de activitate diferenţiau de câteva ori", a spus Guma.

Deputatul a menţionat că "în anumite localităţi s-au depistat cazuri cînd taxele erau stabilite în dependenţă de apartenenţa politică a agentului economic şi relaţiile acestuia cu primarul, fapt care este o încălcare vădită a legislaţiei".

"De ce un proprietar al unui magazin alimentar trebuie să achite la buget 10 mii lei, iar concurentul său de vizavi 50 mii lei?", s-a indignat parlamentarul.

Democratul consideră că "lipsa plafoanelor (anulate în 2011 - "I") nu a adus rezultatele dorite deoarece mulţi antreprenori, nemulţumiţi de impozitele prea mari, se adresau în instanţa de judecată şi cîştigau cazurile, lipsind bugetele locale chiar şi de suma stabilită anterior".

"Majorarea haotică a taxelor de către autorităţile locale este inadmisibilă. În cadrul comisiei vom discuta proiectul, unde va fi reglementată posibilitatea majorării taxelor cu un anumit procent, pentru ca şi autorităţile locale să fie mulţumite, şi antreprenorii să nu suporte pierderi", a accentuat democratul.

"Infotag" precizează: Marţi, 28 ianuarie, Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţională prevederea Politicii bugetar-fiscale pentru 2014, cu privire la plafonarea taxelor locale. Potrivit reprezentanţilor Partidului Liberal, care au solicitat CC să dea o apreciere constituţionalităţii prevederii, astfel de măsuri încalcă drepturile autonomiilor locale şi a comunităţilor urbane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?