Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Un deputat comunist a îndemnat Consiliul Europei să monitorizeze atent Moldova

29 ian. 2014,, 09:50   Societate
2466 5
Foto: noi.md
Anul acesta în Moldova urmează să aibă loc alegerile parlamentare, de aceea este necesară o monitorizare atentă din partea Consiliului Europei a evenimentelor din republică. Despre aceasta a declarat marţi, în cadrul sesiunii de iarnă a APCE, deputatul comunist Grigore Petrenco.

Potrivit agenţiei "Infotag", deputatul a motivat aceste afirmaţii prin faptul că "regimul oligarhic, corupt, mafiot, de extremă dreapta din Moldova foloseşte toate posibilităţile, iar tentativa recentă de a închide trei posturi TV este un exemplu elocvent al acestui fapt".

"Consiliul Europei, APCE, pur şi simplu sînt obligate să activeze în Moldova, Ucraina, Estonia, Grecia, Franţa ‒ peste tot unde există pericol pentru democraţie!", a accentuat comunistul.

Petrenco a comparat evenimentele care au loc în ultimul timp în diferite ţări ale Europei cu dezordinile în masă din aprilie 2009 de la Chişinău.

"Atunci tentativa loviturii de stat a fost contracarată, dar ţara şi pînă acum nu-şi poate reveni de la atacul organizat din afară, la adresa statalităţii moldoveneşti, instituţiilor democratice, drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Văzînd ce se întîmplă în diferite ţări ale Europei şi Orientului Apropiat, mulţi au senzaţia de "deja vu". Aceleaşi tehnologii, un comportament similar, ca şi în Moldova, al liderilor politici, care nu doresc să fie responsabili de dezordini. Incendii, furturi prezentate ca proteste în masă. Destabilizarea cu orice preţ, dezinformarea cinică a comunităţii internaţionale despre evenimentele care au loc, reacţiile, ca la copiator, a anumitor structuri internaţionale, tentativele de a organiza judecăţi asupra aleşilor poporului şi, apropo, asupra organelor de putere recunoscute de toţi, inclusiv, tentative aici, la APCE, la Strasbourg", s-a indignat Petrenco.

Deputatul a amintit la ce au adus toate acestea în Moldova după aprilie 2009, "la dezbinarea societăţii, la polarizarea acesteia, dar cel mai important, la instaurarea unui regim represiv, antidemocratic, la nimicirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, la creşterea numărului celor de extremă dreaptă, atitudinilor xenofobe, antisemite, la venirea şi stabilirea la putere în Moldova a naţionaliştilor".

"Dacă Consiliul Europei, APCE, ca şi în cazul cu Moldova, nu vor condamna tentativele de lovituri de stat, nu vor condamna atacurile la adresa instituţiilor democratice, atunci aceste ţări riscă un scenariu moldovenesc: guverne mafiote, pseudoeuropene, divergenţe mai accentuate în societate, venirea la putere a naţionaliştilor, uzurparea puterii în stat, migrarea în masă a populaţiei, adîncirea ţării în sărăcie şi nelegiuiri", este convins comunistul.

Potrivit spuselor sale, pe uşa Consiliului Europei "vom putea pune un lacăt mare dacă vom admite şi vom privi pasiv cum în ţările Consiliului Europei vor veni la putere adepţii lui Antonescu, Stepan Bandera sau a lui Miklos Horthy".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?