X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ghimpu: "Declarația de Independență" a RM este declarația de unire cu România

29 ian. 2014,, 00:30   Politică
11662 12
Foto : regnum.ru
Liderul Partidului Liberal, membru al Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, afirmă că adevăratele obiectivele ale adoptării în 1991 a "Declarației de independență a Republicii Moldova", reflectate în text, nu au fost doar "separarea de imperiul sovietic", dar și unirea ulterioară cu România. Potrivit serviciului de presă al Partidului Liberal, despre aceasta politicianul moldovean a declarat în cadrul ceremoniei de decorare a deputaților moldoveni din partea Partidului Liberal și Partidului Liberal-Reformator cu distincții de stat ale României, care a avut loc la București, transmite REGNUM.

”Națiunea română și toată lumea trebuie să știe că în 1991, cînd a fost adoptată Declarația de Independență la Chișinău, gîndul nostru al celor care am format Mișcarea de eliberare națională, a fost pentru prima etapă independența pentru a ne rupe de imperiul sovietic și a doua, ceea ce a lăsat românilor Dumnezeu – o singură țară. Dovadă este Declarația de Independență care dacă o citim mai atent o să observăm că de fapt conținutul ei este mai mult al unei Declarații de Unire și nu de independență”, - a declarat Ghimpu.

Totodată, liderul liberal a promis solemn să continue lupta pentru realizarea ”cauzei naționale”. ”Ar fi o nedreptate ca cel de-al doilea stat românesc să meargă în marea familie Europeană cu o identitate falsă impusă de către cei care ne-au ocupat, identitate inventată doar pentru a justifica ocupația (cică eliberînd moldovenii de sub români). Noi, cei din Partidul Liberal, sîntem siguri că și acest adevăr cu privire la identitatea românească va învinge, așa precum a învins limba română. Noi toți, cei din dreapta și din stînga Prutului, sîntem unii și aceeași, facem parte din același popor și sîntem o singură națiune – Natiunea Română, urmașii daco-romanilor! Sînt convins că mai devreme sau mai tîrziu idealul nostru se va împlini, unitatea noastră națională va deveni realitate”,- a concluzionat Mihai Ghimpu.

Potrivit acestuia, decizia recentă a Curții Constituționale a Republicii Moldova, care a declarat ca limbă de stat limba "română" este pentru unioniști încă "o bătălie cîștigată".

La rîndul său, președintele României, Traian Băsescu, a remarcat că pentru el este o onoare de a-i decora cu cel mai înalt Ordin al statului român pe deputații care au făcut posibilă, prin sesizarea la Curtea Constituțională, recunoașterea oficială a Limbii Române în stînga Prutului. Faptul că limba română a devenit limba oficială a Republicii Moldova - este cel mai puternic element de identitate, "- a spus Traian Băsescu și a exprimat de asemenea recunoștință pentru "înțelepciune" Curții Constituționale a Republicii Moldova, care "a confirmat ceea ce noi spunem de mulți ani – că este un singur popor în două state românești".

Reamintim, la 5 decembrie Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că limba oficială în țară, în pofida constituției este "româna". CC a decis că limbile "română", și moldovenească pot fi considerate identice, iar declarația de independență a Moldovei, care menționează " limba română " prevalează asupra textului Constituției, unde este numită moldovenească.

La 13 decembrie, președintele României, Traian Băsescu, a declarat că un grup de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, care au depus o cerere la Curtea Constituțională cu privire la recunoașterea "limbii române" limbă oficială a țării, vor fi decorați cu distincții de stat ale Româniiei "pentru contribuție personală semnificativă la recunoașterea limbii române drept limbă oficială a Republicii Moldova".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?