X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ghimpu a confirmat scopul unionist al Declarației de Independență

26 ian. 2014,, 11:57   Politică
8222 6
Foto: omg.md
Declarația a fost făcută de liderul liberal, Mihai Ghimpu, joi, 23 ianuarie, la Palatul Cotroceni din România, unde mai mulți liberali au fost decorați de Președintele României, Traian Băsescu, pentru decizia Curții Constituționale a Moldovei din 5 decembrie 2013, prin care Declarația de independență a fost declarată corp comun cu Constituția Moldovei și prevederile ei prevalează asupra celor din Legea Supremă.

Ghimpu a declarat că scopul adoptări Declarației de Independență a fost unirea Moldovei cu România. ”Națiunea română și toată lumea trebuie să știe că în 1991, cînd a fost adoptată Declarația de Independență la Chișinău, gîndul nostru al celor care am format Mișcarea de eliberare națională, a fost pentru prima etapă independența pentru a ne rupe de imperiul sovietic și a doua, ceea ce a lăsat românilor Dumnezeu – o singură țară. Dovadă este Declarația de Independență care dacă o citim mai atent o să observăm că de fapt conținutul ei este mai mult al unei Declarații de Unire și nu de independență”, a subliniat liderul liberal.

În context, Mihai Ghimpu i-a promis Președintelui României că lupta unionistă va continua, pentru că ”sîngele apă nu se face”. ”Lupta pentru cauza națională trebuie dusă pînă la capăt, pentru că ne-au rămas încă două lucruri de rezolvat – identitatea și unitatea românească. Ar fi o mare nedreptate ca cel de-al doilea stat românesc să meargă în marea familie europeană cu o identitate falsă. Noi cei din Partidul Liberal sîntem siguri că acest adevăr cu privire la identitatea românească va învins limba română. Noi toți cei din partea dreaptă și stîngă a Nistrului facem parte din același popor și sîntem aceeași națiune – națiunea română”, a concluzionat Mihai Ghimpu.

Președintele României i-a decorat, joi, 23 ianuarie, pe mai mulți deputați liberali și liberal – reformatoarea Ana Guțu, pentru decizia Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a decis pe 5 decembrie că Declarația de Independență a Republicii Moldova este parte componentă a Constituției și prevederile ei sînt supreme celor constituționale. ”Declaraţia de Independenţă, fiind parte integrantă a Preambulului Constituţiei, are valoare de text constituţional şi face corp comun cu Constituţia, fiind textul constituţional primar şi imuabil al blocului de constituţionalitate. În cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, se spune în decizia Curții Constituționale.

Declarația de Independență, care a fost adoptată pe 27 august 1991, prevede că limba de stat este limba română. De asemenea, documentul costată ”actele de dezmembrare a teritoriului naţional de la 1775 si 1812 ca fiind în contradicţie cu dreptul istoric şi de neam şi cu statutul juridic al Ţării Moldovei, acte infirmate de întreaga evoluţie a istoriei şi de voinţa liber exprimată a populaţiei Basarabiei şi Bucovinei”. Prin aceeași Declarație, se cere ”lichidarea consecinţelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat şi de Conferinţa internaţională „Pactul Molotov-Ribbentrop şi consecinţele sale pentru Basarabia" prin Declaraţia de la Chişinău, adoptată la 28 iunie 1991” și subliniază că ”fără consultarea populaţiei din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, ocupate prin forţă la 28 iunie 1940” a fost fondată RSS Moldovenești și instituirea hotarului între Moldova și Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?