Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Fermierii din estul țării, nevoiți să dea mită autorităților separatiste

25 ian. 2014,, 10:30   Societate
3659 0
Foto : tv-pmr.com
Grănicerii de la posturile de control instalate ilegal de autoritățile separatiste impun agricultorii din raioanele de est ale țării să achite tot felul de taxe neoficiale și recurg la confiscarea mărfii în caz de nesupunere. Concluzia aparține Asociației Promo-LEX, care a constatat o serie de încălcări comise de autoritățile separatiste, în urma unei investigații.

Cercetarea arată că pentru transportarea unei tone de mere din regiunea transnistreană fermierii trebuie să dea mită 40 de dolari, iar pentru trecerea prin aceste posturi de control a unei tone de pui congelat fermierii trebuie să achite 170 de dolari. Potrivit investigației, au fost înregistrate și cazuri în care marfa agricultorilor a fost sechestrată, aceștia fiind bătuţi şi chiar încarceraţi de către grănicerii separatiști.

Solicitat de NOI.md, directorul Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că prin aceste acțiuni ale autorităților separatiste, fermierilor din estul țării li se încalcă mai multe drepturi și libertăți, inclusiv dreptul la proprietate.

„Sînt mai multe probleme legate de aceste posturi instalate ilegal. Cei care stau aici încearcă să destabilizeze situația și să descurajeze populația din regiune. Este o încercare de a transmite un mesaj clar populației din zonă. Autoritățile transnistrene le-au interzis fermierilor din estul țării să-și aducă recolta acasă, ei își pot transporta marfa doar dacă dețin un fel de permis special. În felul acesta le este încălcat dreptul la proprietate”, a menționat Manole.

Manole a ținut să precizeze că ilegalitățile ce se comit în cadrul acestor posturi de control au loc deja de cîțiva ani, iar autoritățile de la Chișinău sînt la curent cu această problemă.

Investigația asociației Promo-LEX mai arată că pentru introducerea literaturii în grafie latină în regiunea transnistreană grănicerii cer o taxă de 100 de dolari, iar pentru trecerea fără niciun act de identitate prin posturile de control o persoană trebuie să dea mită 80 de euro.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?