Transnistria stiri: 1434
Preşedintele stiri: 4030

Alegerile parlamentare ar putea avea loc în 2015. "Regulile jocului nu pot fi modificate in timpul jocului" (Video)

22 ian. 2014,, 09:45   Politică
6816 9
Foto: noi.md
Alegerile parlamentare ar putea avea loc in 2015, daca partidele din coalitie vor putea ajunge la un compromis. Democratii sînt gata sa amîne data scrutinului, anuntata anterior pentru noiembrie, doar ca să introducă votul mixt. Si asta pentru ca sa nu iasă ca se schimbă regulile de joc în timpul jocului. Colegii de coalitie, insa, nu par sa fie încîntați de idee. Propunerea de modificare a sistemului electoral a fost discutată astăzi cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, aflați la Chisinău.

Modificarile propuse de democrați prevăd ca la alegeri, 51 de deputati să fie alesi pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții. De asemenea, pragul electoral pentru partide sa fie scăzut de la 6 la 4 procente, iar pentru blocuri de la 9 la 7. Problema este, insă, ca legislația electorala nu poate fi modificată in anul electoral. Cu alte cuvinte, regulile jocului nu pot fi modificate in timpul jocului. De aceea, democrații sînt gata să propună amînarea alegerilor parlamentare pentru martie 2015, în cazul în care modificările propuse de PD vor fi avizate în martie de Comisia de la Veneția.

Liberal-democrații, insă, nu sînt încîntați. Este poziția lui Marian Lupu, dar subiectul va fi discutat la ședința coalitiei, spune liderul fracțiunii PLDM.

Și secretarul Comisiei de la Veneția s-a arătat sceptic în ceea ce privește aplicarea noilor prevederi la alegerile parlamentare care ar urma să aiba loc în toamnă.

Proiectul de lege nu a fost deocamdata înregistrat in Parlament. O initiativă similară, tot a democraților, a fost votată anul trecut, în mai, de catre PLDM și PD. Ulterior insa, cînd cele 2 formațiuni au intrat în război politic, PLDM a abrogat documentul cu ajutorul comuniștilor. Liberal-democrații recunosc însă că votul a fost unul de moment.

Reprezentanții comisiei s-au intîlnit si cu Vladimir Voronin si deputatii PCRM.

Anterior, si liberalii reformatori s-au aratat rezervati in privinta votului mixt. Comisia de la Venetia urmeaza sa se pronunte pe 21-22 martie, cînd se va întruni în noua sesiune.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?