Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

O nălucă bîntuie prin Moldova... Partea a II

21 ian. 2014,, 14:25   Politică
4236 8
Foto: tribuna.md
”Orice modificări, chiar și neînsemnate, la Codul electoral, nemaivorbind de cele cardinale, pot și trebuie discutate într-un mediu electoral calm, dar în niciun caz cu cîteva luni înainte de alegeri”, a declarat pentru NOI.md deputatul PL Valeriu Munteanu.

„Este binecunoscut că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului, așa cum propune Partidul Democrat. Sînt convins că reprezentanții Comisiei de la Veneția care au sosit în Moldova vor recomanda celor care au inițiat modificarea sistemului electoral să amîne discutarea acestei probleme pînă la alegerea noului parlament”, a subliniat politicianul.

Totodată, Valeriu Munteanu este convins că Partidul Liberal va accede în parlament la alegerile următoare. „Sîntem uniți și puternici ca niciodată. Credem în forțele proprii, credem în oamenii noștri și în alegerea corectă a electoratului nostru tradițional”, a menționat deputatul.

Solicitat de NOI.md, liderul fracțiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleț, a vorbit cu o vădită precauție la acest subiect.
„Poziția noastră față de inițiativa PD privind modificarea Codului electoral poate fi caracterizată printr-un singur cuvînt – reținută. Cu toate că lansarea unei asemenea inițiative într-un an electoral nu poate să nu tulbure. Aceasta contravine recomandărilor Consiliului Europei și altor organizații internaționale importante. Dacă inițiativa va fi înregistrată legislativ, nu ne va rămîne decît să o discutăm și comentăm”, a menționat Valeriu Streleț.

În cadrul unor discuții private majoritatea analiștilor politici explică această încredere fermă în forțele proprii a liberalilor, care mai ieri la fel erau puternici și consolidați ca niciodată, iar astăzi au rămas fără o bună parte a adepților, prin faptul că au primit o ofertă foarte atractivă la care nu au putut renunța.

În opinia politologilor, aceeași explicație o are și „memoria slabă” a liberal-democraților, care anterior au votat adoptarea sistemului electoral mixt, iar ulterior au participat hotărît la anularea propriei decizii, însă deja în compania altora.

Nu mai puțin de stranie este și perseverența democraților, care s-au fript deja în dorința de a modifica Codul electoral din considerente pur nobile, în opinia lor: mai multă democrație – mai multă responsabilitate politică față de alegători, față de popor.

Însă dacă e să se țină cont de experiența desfășurării alegerilor conform sistemului mixt, în Adunarea Populară a Găgăuziei totul devine clar: vor accede în Parlamentul Moldovei în calitate de candidați independenți, iar mai apoi, peste noapte, se vor „îmbolnăvi” de idei privind viitorul luminos al Moldovei în frunte cu Partidul Democrat. În opinia experților, acest partid are bani foarte mulți, care vor ajunge pentru „recrutare”. Iar proveniența banilor pentru proaspeții aleși apărători și promotori ai intereselor poporului deja nu va mai avea nicio importanță.

Pornind de la aceste considerente, specialiștii au ajuns la o singură concluzie – Partidul Democrat a scos ași serioși din mînecă. Iar partenerii de coaliție ai democraților au fost din nou cuprinși de frenezia jocului, iarăși uitînd că învingător, ca de obicei, va fi nici nu un partid, ci un politician.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?