Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4010

Snowden a fost sprijinit de o putere străină în dezvăluirile sale

20 ian. 2014,, 15:00   Externe
2927 0
Foto: newsru.com
Importanți congresmeni americani și-au exprimat duminică bănuiala că fostul analist al serviciilor secrete Edward Snowden ar fi fost ajutat de o putere străină să dezvăluie vaste informații despre operațiunile de spionaj desfășurate de SUA, consemnează AFP.

'Cred că trebuie să răspundem la întrebări interesante, ceea ce cu siguranță ne va face să credem că rușii au avut, cel puțin parțial, o implicare' în scurgerea de informații produsă de Snowden, a afirmat, la postul de televiziune CBS, Mike Rogers, președintele Comisiei pentru Informații din Camera Reprezentanților. 'Tot ce a făcut, de la modul în care și-a pregătit acțiunea, la itinerariul ales și pînă modul în care a ajuns rapid la Moscova', unde este acum refugiat, ridică semne de întrebare, a adăugat congresmenul american.

El consideră că 'cea mai mare parte' a informațiilor furnizate de Snowden nu are 'nimic de-a face cu programul Agenției Naționale de Securitate (NSA), ci cu capacitățile noastre militare terestre, navale și aeriene.' Într-un alt interviu acordat postului NBC, același oficial a spus că 'nu este întîmplător faptul că el a ajuns în final la Moscova, unde este acum sub coordonarea FSB', serviciul de informații rus.

'Snowden nu s-a trezit într-o dimineață cu toate mijloacele disponibile să facă toate acestea de unul singur (...), cred că a fost ajutat de cineva', a declarat la rîndul său, postului ABC, Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Securitate Internă a Camerei Reprezentanților. Însă, acesta din urmă, care a acordat interviul de la Moscova, precizează că nu poate afirma cu certitudine că Rusia este în spatele respectivelor scurgeri de informații, dar este de părere că Snowden a fost sprijinit de cineva.

Președintele american Barack Obama a declarat vineri să vor trece ani pînă cînd se va vedea amploarea pagubelor provocate Statelor Unite de dezvăluirile făcute de Snowden. "Apărarea națiunii noastre depinde în parte de fidelitatea celor cărora le-am încredințat secretele țării noastre', a reamintit Obama, care însă a evitat să emită păreri pe marginea acțiunilor lui Snowden și a motivației acestuia de a deconspira secrete importante.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?