Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Moldova așteaptă de la crearea zonei de liber schimb cu UE o creștere a PIB-ului cu 9%

20 ian. 2014,, 11:30   Economie
4167 4
Foto: noi.md
După crearea zonei de liber schimb cu UE Republica Moldova se așteaptă la o creștere a PIB-ului cu 3-4% pe termen scurt și cu 6-9% pe termen lung. Declarația aparține premierului Iurie Leancă și a fost făcută în cadrul unui interviu acordat publicației ruse „Vedomosti”, relatează NOI.md.

Potrivit lui Leancă, un asemenea efect pozitiv denotă studiile anterioare referitoare la impactul zonei de liber schimb cu UE asupra economiei moldovenești. Prin crearea acestei zone Moldova va obține acces la o piață cu 500 de milioane de consumatori cu o capacitate înaltă de cumpărare. Premierul a menționat că va trebui depusă multă muncă pentru a asigura competitivitatea produselor moldovenești, deoarece în prezent acestea, inclusiv vinurile, nu corespund în totalitate normelor UE. „Dacă vom avea produse calitative, le vom putea vinde mult mai bine atît în Vest, cît și în Est”, a menționat șeful executivului de la Chișinău.

Iurie Leancă a mai spus că după crearea zonei de liber schimb cu UE Moldova se așteaptă la un transfer de tehnologii în țară și investiții serioase, care vor crea locuri noi de muncă și vor îmbunătăți climatul investițional. Premierul a menționat că multe companii din CSI, inclusiv din Rusia, sînt extrem de interesate să activeze în asemenea condiții, avînd ieșire la piețele din Vest, dar și la cele din Est.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?