X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Congresul Autorităţilor Locale solicită reexaminarea plafonării impozitelor locale

17 ian. 2014,, 16:20   Societate
4030 0
Foto: oktomatos.pt
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) solicită anularea prevederilor politicii bugetar-fiscale pentru anul 2014, care stabilesc plafonarea impozitelor locale ale agenţilor economici. Despre aceasta s-a vorbit vineri, în cadrul dezbaterilor organizate de Comisia parlamentară pentru administraţie publică şi dezvoltare regională.

Potrivit agenţiei „Infotag”, şefa Congresului, Tatiana Badan, a argumentat prin faptul că „astfel de limitări nu vor aduce nimic bun autorităţilor locale”.

„Bugetele locale au fost aprobate conform legii, pînă la 15 decembrie. Parlamentul a adoptat politica bugetar-fiscală mai tîrziu. Acum sîntem nevoiţi să modificăm bugetele noastre, deoarece nu obţinem veniturile planificate. CALM nu reprezintă nici un partid politic, ci acţionează în interesele cetăţenilor Moldovei şi, de aceea, solicităm anularea acestei prevederi„, a spus dumneaei.

Şefa Direcţiei finanţe a Primăriei Chişinăul, Veronica Herţa, a menţionat că „autorităţile centrale s-au implicat nefondat în treburile autorităţilor locale”.

„Doar din cauza plafonării impozitelor pentru businessul cu jocuri de noroc, Chişinăul nu va obţine 24,6 milioane de lei. Şi aşa avem o problemă serioasă în această privinţă, iar în locul ajutorului, coaliţia de guvernămînt ne provoacă daune noi. Consiliul municipal a stabilit o taxă de 500 de lei pentru 1 m2 pentru panourile publicitare, care convenea multor agenţi, însă Parlamentul a redus taxa pînă la 300 de lei, astfel provocîndu-ne daune de 11,2 milioane de lei”, a spus Herţa.

Potrivit deputatului liberal, membru al comisiei de profil, Valeriu Muntean, „e necesară revenirea de urgenţă la discutarea acestui subiect, iar Cancelaria de Stat – să elaboreze tipare potrivit cărora să fie stabilite impozitele, pentru a nu repeta aceste greşeli pe viitor”.

Primarul Cimişliei, Gheorghe Răileanu, este convins că „legea a fost adoptată netransparent şi din lipsa dialogului cu autorităţile locale”.

Primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocaru, a opinat că „dacă actuala convocare a Parlamentului a decis să ridice plafoanele în 2011, atunci, înainte de a le reintroduce, era necesară desfăşurarea de consultaţii cu CALM”.

„Plafonările pot rezulta într-un deficit de 1/3 din veniturile planificate. Pentru agenţii economici mari impozitele au fost limitate la cel mult 7 mii de lei. Aceşti bani ei îi pot face timp de 30 de minute, iar, prin urmare, locuitorii oraşului vor pierde, deoarece nu vom avea de unde să luăm surse pentru amenajarea teritoriului”, a atenționat şefa Direcţiei finațe.

Participanţii la dezbateri au salutat decizia liberalilor de a contesta proiectul politicii bugetar-fiscale la Curtea Constituţională şi consideră că o astfel de decizie va pune punct „acţiunilor ilegale ale autorităţilor centrale”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?