X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Parlamentarii americani au în vedere sancțiuni împotriva oficialilor de la Kiev

16 ian. 2014,, 10:30   Externe
2724 1
Foto: agerpres.ro
Aleșii americani au avertizat miercuri că iau în considerare impunerea de sancțiuni împotriva administrației ucrainene și privarea de viză a oficialilor responsabili de represiunile împotriva manifestanților proeuropeni la Kiev, informează France Presse.

'Nu vom rămîne surzi la apelurile oamenilor curajoși care manifestează, animați de speranță și dorința de libertate', a afirmat Robert Menendez, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Senat, într-o conferință de presă după o audiere cu privire la situația din Ucraina.

Kievul este de o lună scena unei importante mobilizări de contestare a regimului președintelui Viktor Ianukovici, după ce guvernul său a suspendat semnarea Acordului de asociere la UE, preferînd o relație mai strînsă cu Rusia.

Duminică, circa 50.000 de persoane au manifestat la Kiev împotriva agresării brutale de către trupele speciale Berkut a fostului ministru de interne Iuri Luțenko, unul din artizanii revoluției portocalii din 2004 și oponent al actualului regim politic de la Kiev.

În reacție, subsecretarul de stat american pentru afaceri europene Victoria Nuland a afirmat miercuri în fața Comisiei senatoriale amintite că 'toate mijloacele de care dispune guvernul sînt pe masă', inclusiv sancțiuni.
Dar republicanul Robert Menendez a avertizat că Senatul ar putea prelua inițiativa în această privință.

'Dacă guvernul președintelui Ianukovici continuă să acționeze în această manieră împotriva propriilor cetățeni, eu nu sînt sigur că vom aștepta Departamentul de Stat să adopte sancțiuni sau să revoce vizele în cazul celor care au comis aceste acte', a declarat el. 'Comisia (pe care o prezidez) se va gîndi la legislația care ar putea avea acest efect', a subliniat liderul parlamentar republican.

Victoria Nuland, care a vizitat de două ori Kievul după declanșarea manifestațiilor la sfîrșitul lunii noiembrie, a denunțat agresiunea împotriva fostului ministru de interne Iuri Luțenko, la fel ca 'toate celelalte infracțiuni, intimidarea, precum și toate actele făcute pentru reprimarea mass-media și a oricărei activități politice în țară'.

Ea i-a cerut președintelui ucrainean să reia discuțiile cu FMI, după ce acesta a contractat un împrumut de 15 miliarde de dolari de la Rusia președintelui Vladimir Putin.

Senatorul John McCain, care s-a deplasat de asemenea la Kiev în luna decembrie, a afirmat miercuri că SUA 'ar trebui să asiste moral ucrainenii'. 'Ei cer puternic și tare asistență din partea noastră și sprijinul nostru moral într-o luptă care este total nedreaptă', a spus el.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?