Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Ne apropiem de o situație economică alarmantă – declarație (VIDEO)

14 ian. 2014,, 11:30   Societate
5231 0
Foto: noi.md
Reprezentanții patronatelor și sindicatelor din Moldova trag un semnal de alarmă în privința situației economice dificile din țară, precizînd că sînt necesare măsuri radicale în acest sens. Sindicaliștii susțin că economia ilegală, corupția și concurența neloială continuă să afecteze economia țării.

Deși salută progresele înregistrate anul trecut în dialogul dintre sindicate, mediul de afaceri și guvern, membrii CNSM susțin că e nevoie de o consolidare a parteneriatului respectiv.

„La noi s-a redus numărul de contribuabili de la un milion pînă la 760 de mii. În 2014 se așteaptă că numărul de pensionari va crește pînă la peste 700 de mii. Ne apropiem de proporții alarmante, cînd unui salariat îi revine un pensionar, pe cînd norma minimă este de 1 la 2. Așteptăm niște măsuri radicale în relația dintre mediul de afaceri, sindicate și guvern. Povara fiscală crește și cade pe umerii businessului legal”, a precizat vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor din Moldova, Alexandru Slusari.

Reprezentanții sindicatelor și patronatelor au criticat și decizia Guvernului de majorare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală. Potrivit acestora, reprezentanții Guvernului nu au respectat procedura, adoptînd hotărîrea fără a consulta opinia patronatelor.

Totodată, membrii CNSM și CNPM au anunțat că, dacă interesele cetățenilor nu vor fi luate în considerație, oamenii vor ieși la proteste pentru a-și revendica drepturile.

„Deși am purtat negocieri cu Guvernul, în 2013 nu s-a realizat o bună parte din propunerile care au fost înaintate de sindicate. Sperăm că pînă la finele lunii ianuarie vom găsi un consens. În ultima perioadă am primit mai multe cereri privind majorarea salariilor bugetarilor din sfera educației și științei. Dacă nu vor fi negocieri pe marginea acestui subiect, oamenii vor ieși la proteste, a atenționat președintele Confederației Naționale a Sindicatelor”, Oleg Budza.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?