Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Expert: Există un risc înalt al influenţei politice asupra Curții de Conturi

11 ian. 2014,, 10:00   Politică
5607 1
Foto: ipn.md
La selectarea şi numirea membrilor Curți de Conturi se pune accentul pe criteriul politic, şi nu pe integritate şi profesionalism.

Concluzia aparţine organizaţiei Transparency International Moldova, care a evaluat mai multe instituţii ale Sistemului Naţional de Integritate în cadrul unui proiect susţinut financiar de către Comisia Europeană. Potrivit sursei, în cadrul CC există un risc înalt al influenţei politice asupra instituţiei.

„Verificarea prealabilă a candidaţilor la funcţia de membru al CC nu se efectuează, ceea ce implică riscul accederii în CC a unor persoane cu reputaţie reproşabilă”, se menționează în raportul prezentat.

Deşi Curtea de Conturi dispune de independenţă financiară, nu are posibilitatea de aduce experţi străini pentru a efectua rapoarte de audit ale instituţiilor financiare din Moldova. Potrivit raportului, totodată, CC nu duce lipsă de personal, asigură instruirea profesională şi anticorupţie a acestuia, însă există cazuri de nerespectare a normelor etice şi restricţiilor de postangajare.

Deși experții susțin că în ultimii ani conlucrarea CC cu Parlamentul s-a îmbunătăţit uşor, aceasta este apreciată drept ineficientă.

Pentru redresarea situaţiei în cadrul Curţii de Conturi, experții propun verificarea prealabilă de către SIS a candidaţilor la funcția de membru al CC, dar și examinarea de către Parlament a oportunităţii numirii la conducerea CC a reprezentantului opoziţiei.

Totodată, Parlamentul este îndemnat să exercite controlul asupra implementării hotărîrilor Curţii de Conturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?