X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

România, criticată pentru că acordă cetățenie persoanelor din Republica Moldova

9 ian. 2014,, 17:27   Politică
9898 4
Foto: infoprut.ro
În schimbul unei taxe, România acordă cetățenia locuitorilor din țara vecină, Republica Moldova, astfel că moldovenii primesc autorizații de intrare cu avantaje precum permise de muncă și libertatea de circulație în cadrul UE. Astfel este ușor să devii cetățean european cu drepturi depline, iar miniștrii de interne ai landurilor germane sînt alarmați și se tem de mai multă migrație a săracilor sau chiar de abuzuri din partea delincvenților, scrie evz.md cu referire la agerpress.ro.

Politicienii germani conservatori (CDU-CSU) critică România pentru faptul că acordă cetățenie română persoanelor din Republica Moldova. Ministrul de interne din Bavaria, Joachim Herrmann (CSU), a afirmat că România nu trebuie să devină poarta de intrare în UE prin acordarea cu mărinimie a cetățeniei solicitanților din Republica Moldova.

„Respectivii cetățeni moldoveni se bucură astfel de dreptul la libera circulație, ca orice cetățean european, cu toate consecințele pe care noi le trăim acum în legătură cu migrația sărăciei din România și Bulgaria”, a spus Herrmann.

Situația este în plus înrăutățită, susține Herrmann, de faptul că grupări de delincvenți se pot ocupa de falsificarea documentelor pentru a ușura primirea cetățeniei românești. „Mă aștept ca România să-și asume rapid răspunderea în UE și să pună capăt «comerțului înfloritor cu pașapoarte UE»”, a adăugat oficialul.

La rîndul său, și ministrul de interne din Saxonia, Markus Ulbig (CDU), a lansat cîteva avertismente: „În cadrul negocierilor coaliției (care guvernează Germania – n.r.) a fost foarte clar pentru ambele părți (conservatorii și social-democrații – n.r.) că libertatea de mișcare în UE nu trebuie să devină un model de afaceri nejustificat. Germanii vor «reguli și controale clare» de la noul guvern de la Berlin, recent format”, susține oficialul.

„Die Welt” constată că Bucureștiul a acordat cetățenie română unui număr de 152.000 de străini, majoritatea din Republica Moldova, numai între 2011 și 2012. 112.000 dintre aceștia, moldoveni, au cerut și un pașaport, cu care se pot mișca liber și munci în Uniunea Europeană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?