Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Înlocuirea limbii moldoveneşti cu cea română semnifică lichidarea statalităţii Moldovei – savant

19 dec. 2013,, 16:15   Societate
4030 5
Фото: newsmoldova.ru
"Înlocuirea limbii moldoveneşti cu cea română semnifică lichidarea statalităţii moldoveneşti". Astfel a opinat joi, în cadrul punţii video Chişinău-Moscova, doctorul în istorie, profesorul, membrul-corespondent al Academiei Internaţionale Slavone, Vladislav Grosul.

Potrivit agenţiei "Infotag", profesorul consideră că "problema nu este în limbă, ci în tendinţa puterilor fidele Bucureştiului de a lichida însuşi conceptul de "statul Republica Moldova".

Grosul a amintit că în una dintre manuscriptele lui Ion Neculce, de 400 de pagini, practic pe fiecare pagină sînt menţionate "limba moldovenească", "moldoveni", "Moldova".

"Însă nicio dată nu este menţionat "limba română", "România", ci doar de cîteva ori "Ţara Românească", ceea ce, de facto, semnifică "Valahia". Oare nu este aceasta dovada faptului că noţiunea "moldoveni", "limba moldovenească" sînt cel puţin mai vechi şi mai primare?", consideră profesorul.

Omul de ştiinţă a menţionat şi cele cinci constituţii adoptate în secolul XX pe teritoriul actualei Moldove. "Astfel, în proiectul Constituţiei din 1918, autorii acesteia au numit limbă de stat - limba moldovenească şi nicidecum altfel. Iar în ianuarie 1918, în ţară a venit armata română...", a spus Grosul.

Doctorul în istorie a mai prezentat un exemplu - "Legile temporare ale Regatului României pentru Basarabia" (1918 - 1940), unde limbile de stat sînt numite "moldoveneasca" şi "rusa".

Profesorul este convins că discuţiile iniţiate la moment în Moldova cu privire la prevalarea Declaraţiei de Independenţă asupra Constituţiei nu sînt nimic altceva decît o simplă tentativă de a transforma "Moldova într-o provincie, iar Chişinăul - într-un şopron părăsit", prin lipsirea moldovenilor de stat.

Acesta este convins că judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (CC), care au decis că un document prevalează asupra altuia, au comis o infracţiune.

"CC a încălcat un şir de articole ale Constituţiei, inclusiv cu privire la însuşi Curtea Constituţională. În acesta, apropo, se vorbeşte că CC garantează supremaţia Constituţiei asupra altor documente. Presupun că aceşti judecători trebuie să-şi dea demisia şi să răspundă în faţa legii", a spus omul de ştiinţă de la Moscova.

La eveniment au mai participat istoricul moldovean Vasile Stati şi liderul Mişcării de Tineret "Voievod", Nicolai Pascaru, care au împărtăşit opinia omului de ştiinţă rus.

Pascaru a amintit cuvintele cunoscutului scriitor moldovean Ion Druţă: "Limba română este mama limbii moldoveneşti".

Pe data de 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Declaraţia de Independenţă (în care este stipulat că limba de stat este limba română) prevalează asupra Constituţiei Republicii Moldova. Astfel, sintagma de "limbă moldovenească" din articolul 13 al Legii Supreme trebuie înlocuită cu "limba română".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?