Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4048

Der Spiegel: 2013, anul în care Vladimir Putin a păcălit Vestul

19 dec. 2013,, 08:30   Externe
6234 13
Foto: ziarelive.ro
Vladimir Putin conduce Federaţia Rusă de 14 ani, dar 2013 s-a dovedit a fi anul cel mai plin de succese. Revista Forbes l-a plasat în topul celor mai puternici oameni din lume, notînd că ”şi-a întărit controlul asupra Rusiei”. Potrivit Forbes, Putin l-a depăşit pe Barack Obama pentru că a reuşit să se impună de mai multe ori in acest an în faţa preşedintelui SUA.

Der Spiegel scrie că Putin pare sa reuseasca in tot ceea ce intreprinde in aceasta perioada. In septembrie a convins Siria sa isi plaseze armele chimice sub control international, pentru ca apoi sa fie distruse, si astfel a reusit sa evite o interventie militara americana, facandu-l pe Obama sa para un politist global lipsit de putere.

La finalul lunii iulie, Putin a ignorat avertismentele americane si i-a oferit azil politic lui Edward Snowden. Ulterior, Germania si Franta s-au aratat revoltate fata de SUA, in urma dezvaluirilor facute de la Moscova de fostul angajat NSA . Apoi Putin a avut un rol important in negocierile dintre comunitatea internationala si Iran, privind programul nuclear al Teheranului.

Acum, prin presiuni asupra presedintelui Viktor Ianukovici, Putin a reusit sa indeparteze Ucraina de asocierea la UE, nu inainte de a fi facut acelasi lucru cu mult mai mica Armenie. Putina reusit sa distruga in doar cateva saptamani ceea ce UE si Kievul construisera cu migala timp de mai bine de doi ani si sa faca inutil Parteneriatul Estic.

Peste ocean exista voci cu impact public, in special in randul loggerilor influenti din SUA, scrie Der Spiegel, care sînt impresionati de capacitatea lui Putin de a influenta politica internationala. Un comemntator america il numeste pe Putin ”un Chuck Norris al politicii internationale”.

Majoritatea observatorilor occidentali il vad insa pe Putin ca pe un un despot al secolului XIX, care nu are nimic in comun cu modelul european de guvernare. Viziunea sa este una feudala, incluzand lachei care ii satisfac orice dorinta, nu conteaza cat de arbitrara ar fi, cu o economie care nu serveste decat interesele politicienilor, totul sub motto-ul ”Ce-i al meu nu poate fi si al vostru”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?