X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Expert: Soarta Partidului Liberal-Reformator depinde de conjunctura politică

16 dec. 2013,, 15:57   Politică
4945 1
Foto: noi.md
„Soarta de mai departe a Partidului Liberal-Reformator (PLR), al cărui Congres de constituire a avut loc duminică, depinde aproape în totalitate de conjunctura politică din Republica Moldova”, consideră directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru.

Solicitat de „Infotag”, Cibotaru a menţionat că viitorul noii formaţiuni depinde de relaţionarea acesteia în raport cu Partidul Liberal, din care s-a desprins, cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Naţional Liberal (PLN), care se poziţionează pe eşichierul politic de centru-dreapta şi dreapta.

„Nu întîmplător în cadrul Congresului de constituire a răsunat apelul privind unificarea pe o singură platformă a tuturor partidelor liberale. În opinia mea, acum conjunctura nu este tocmai favorabilă în acest sens. În continuare va fi o luptă foarte dură între PL şi PLR, iar PLDM va fi atent ca prin mesajele sale PLR să nu intre în zona de responsabilitate a PLDM. Linia de divizare între aceste partide va fi, probabil, problema relaţiilor cu România şi aderarea la NATO”, a spus Cibotaru.

În opinia expertului, în cazul în care relaţiile PL cu PLR vor avea la bază limbajul de genul „trădători” şi „impostori”, acest lucru va avea consecinţe negative asupra ambelor formaţiuni politice.

„Experienţa demonstrează că cetăţenii nu agreează cearta dintre liderii politici. În acelaşi timp, nu exclud posibilitatea reunificării celor două partide. În mare parte, aceasta depinde de decizia liderului liberal Mihai Ghimpu”, afirmă expertul.

Referindu-se la şansele electorale ale PLR şi PL la viitoarele alegeri, Viorel Cibotaru a menţionat că există trei scenarii în acest sens.

„Primul scenariu ar fi că PL va reuşi să-şi menţină simpatia electoratului în defavoarea PLR şi să acceadă în parlament la viitoarele alegeri. Al doilea scenariu presupune că PLR, prin prestaţia sa, va avea o încredere în rîndul cetăţenilor similară celei cu a PL, însă niciuna dintre ele nu va ajunge în parlament. A treia opţiune ar fi ca cele două partide să fuzioneze şi astfel să acceadă în legislativ. Evident, există şi un al patrulea scenariu – PLR să devanseze PL, însă în actualele condiţii acest scenariu pare neverosimil. Această variantă depinde, probabil, în exclusivitate de soarta de mai departe a PL. Dacă liberalii pierd în totalitate credibilitatea în rândul cetăţenilor, atunci simpatizanţii acestui partid ar putea vota pentru PLR. Pentru aceasta însă este nevoie de acţiuni de forţă majoră, cum ar fi retragerea liderului sau o gafă monumentală de genul votului din 4 aprilie 2005 (PPCD, condus de Iurie Roşca, a votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova – „I”)”, consideră Viorel Cibotaru.

În opinia lui, marea problemă a PLR rămîne cea a liderului formaţiunii, care ar trebui să fie unul carismatic şi să poată transforma acest proiect în unul durabil.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?