Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

Tkaciuk: CC a încercat să creeze premize pentru lichidarea Moldovei ca stat

10 dec. 2013,, 12:42   Politică
4089 1
Foto : nbm.md
Curtea Constituțională a luat o decizie absurdă din punct de vedere politic, care în mare măsură a fost motivată de valorile pe care le împărtășesc cei șase cetățeni ai României, care mai sînt și magistrați la CC. Declarația a fost făcută de deputatul PCRM, Mark Tkaciuk, pentru publicația ”Kommersant”.
În opinia sa, decizia Curții Constituționale, adoptată la 5 decembrie, doar în parte viează denumirea limbii.

"Decizia CC doar parțial vizează limba. CC a încercat să creeze cadrul legal pentru lichidarea Moldovei ca stat. Lor nu le convine statul. Asta e tot. Asta e problema. De aici și dorința de a găsi sprijin într-un astfel de document controversat și periculos ca Declarația de Independență a Republicii Moldova din 27 august 1991", - a subliniat el.

Potrivit deputatului, în preambulul Declarației există un număr de "dispoziții extrem de controversate", care sînt prezente în document "nu din punct de vedere a stabilizării statalității Republicii Moldova, dar exclusiv din punctul de vedere al intereselor României".

"Nu întîmplător la timpul respectiv apăruse suspiciunea că acest text nu a fost scris la Chișinău, ci a fost adus de la București. Prea puțin vorbește el despre Moldova și prea mult despre restaurarea dreptății istorice față de România. Un gen de dreptate care exclude posibilitatea existenței unei Moldove independente", - a adăugat el, explicînd că Declarația condamnă nu numai încheierea Pactului Molotov - Ribbentrop, dar și includerea teritoriului Basarabiei în Uniunea Sovietică, crearea RSS Moldovenești în granițele sale actuale.

"Astfel, acestă declarație a spus că noua guvernare nu are nevoie de Republica Moldova în hotarele din 2 august 1940, nu are nevoie de Moldova în principiu", - a concluzionat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?