X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Expert: Coaliţia riscă să cadă dacă va fi organizat un referendum

7 dec. 2013,, 11:59   Politică
7314 3
Foto : n24h.md
Desfăşurarea unui referendum privind denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova ar duce la o nouă criză şi căderea guvernării. Asta deoarece pune în pericol stabilitatea politică din ţară. O opinie în acest sena a fost exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” la Publika TV.

Analistul politic Roman Mihăieş susţine că deşi decizia privind modificarea art. 13 din Constituţiei aparţine deputaţilor, cu majoritatea parlamentară din prezent, acest lucru nu se va întîmpla. Potrivit expertului, nici organizarea unui referendum nu este o soluţie.
Altăcale ar fi referendumul care îl propune Partidul Democrat, dar sînt argumente pro şi contra unui referendum. Dacă noi încercăm să organizăm un referendum putem să ne trezim că vom avea tensiuni sociale în societate. Dar va veni opoziţia comunistă şi va cere un referendum privind aderarea la Uniunea Vamală , alţii vor cere referendum pe probleme care vor diviza societatea şi mai tare. Iar în condiţiile actuale, cînd noi avem nevoie de un Acord de Asociere cu UE, de stabilitate politică, dacă noi ne divizăm şi în cadrul coaliţiei de guvernare, R.Moldova poate să intre într-o criză politică de proporţii şi să avem căderea acestei coaliţii” a spus expertul. Mihăieş consideră că rezolvarea tuturor problemelor identitate trebuie să se amîne pînă după alegerile din 2014.

În acelaşi timp, expertul în drept constituţional, Teodor Cîrnaţ, a spus că în istorie nu s-a întîlnit niciodată un referendum legat de limba oficială a ţării.

“Din punct de vedere ştiinţific nu poţi tu scoate la referendum o problemă pe marginea căreia trebuie să se expună ştiinţa ” a spus Cîrnaţ.

Curtea Constituţională a hotărît, la 5 decembrie, că, în cazul unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, prevalează textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?