Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Experți despre declarația lui Șevciuk: Încearcă să se mențină pe linia de plutire

5 dec. 2013,, 13:30   Societate
2630 0
Foto: tribuna.md
Intenția liderului transnistrean Evgheni Șevciuk de a modifica legislația locală după modelul Rusiei este o încercare a separatiștilor de a speria Chișinăul, care denotă că după Ucraina a venit rîndul Moldovei să resimtă presiunea Rusiei. Declarația aparține analistului politic Nicolae Negru și a fost făcută pentru NOI.md.

Analistul opinează că parafarea de către Chișinău a Acordului de asociere cu UE a dat motive serioase de îngrijorare administrației de la Tiraspol.

„Nu e nimic nou în ceea ce face Șevciuk. Instituirea legislației ruse în regiune este o tendință mai veche. Șevciuk este de fapt supărat și chiar speriat după ce Chișinăul a parafat Acordul de asociere cu UE. Viața separatiștilor va deveni mai complicată odată cu acest eveniment. Șevciuk este într-o situație confuză, incertă, perspectiva lui nu este tocmai clară. El încearcă cumva să se mențină pe linia de plutire și reînnoiește această idee veche”, a remarcat Negru.

Analistul nu exclude că reactualizarea acestei inițiative de ajustare a așa-numitei constituții locale este făcută la comanda Rusiei, pentru a exercita presiuni asupra Chișinăului.

„Șevciuk încearcă cumva să sperie Chișinăul prin acțiunile sale, dar sigur că acest lucru nu-i va reuși. Nu exclud că un anumit imbold în această direcție a venit de la Moscova”, a explicat Negru.

Și analistul politic Nicolae Chirtoacă este de părere că procesul de ajustare a legislației transnistrene la normele juridice ale Federației Ruse are loc deja de cîțiva ani. „După parafarea Acordului de asociere cu UE se încearcă accelerarea procesului de apropiere a Transnistriei de Rusia, dacă s-a trecut și la Constituție”, a precizat analistul.

Menționăm că recent Evgheni Șevciuk a înaintat o propunere de modificare a constituției regionale după normele juridice ale Rusiei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?