X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Preşedintele Nicolae Timofti a participat la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României

2 dec. 2013,, 12:41   Societate
2490 0
Foto: basarabialazi.ro
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a aflat la finele săptămînii trecute într-o vizită la Bucureşti şi a participat la manifestaţiile dedicate Zilei Naţionale a României – 1 decembrie.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Președinției, duminică dimineaţă preşedintele Nicolae Timofti a depus, împreună cu preşedintele României, Traian Băsescu, coroane de flori la Arcul de Triumf, monument care evocă jertfa eroilor care au înfăptuit unitatea naţională a României, apoi a participat la parada militară consacrată Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

Vizita însă nu a fost mediatizată, iar mulţi locuitori ai Republicii Moldova au aflat despre aceasta din reportajul despre paradă, transmis direct de postul românesc de televiziune TVR-1, care şi-a reluat emisia în Republica Moldova anume pe data de 1 decembrie, după ce timp de cîţiva ani emisia a fost întreruptă. Reluarea emisiei a urmat după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, unde postul TV a depus o plîngere, a decis că decizia conducerii comuniste de a suspenda emisia postului TV în Republica Moldova este ilegală. După hotărârea CtEDO, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a obligat operatorii de televiziune prin cablu din Republica Moldova să includă postul TV român în reţeaua de emisie.

Vineri, imediat după summitul de la Vilnius, preşedintele României Traian Băsescu a efectuat o vizită de lucru la Chişinău. Şefii de stat au avut o întrevedere tete-a-tete la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa. De asemenea, Traian Băsescu a participat la recepţia oferită de Ambasada României în Republica Moldova în incinta hotelului ”Leogrand”, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Este pentru prima dată în istorie cînd preşedintele Republicii Moldova participă la o ceremonie militară cu prilejul Zilei Naţionale a României. Data de 1 decembrie 1918, cînd Basarabia oficial era considerată parte a României Mari, este privită diferit de către societatea moldovenească. Susţinătorii unirii cu România serbează această zi, îndemnând conducerile celor două state să se unească. Există însă şi numeroşi oponenţi ai acestei idei, care se pronunţă pentru independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.

Recent, Traian Băsescu, al cărui mandat de preşedinte expiră în 2014, a declarat că unirea cu Moldova devine unul dintre proiectele naţionale ale României, generînd prin aceste declaraţii critici dure atît la Bucureşti, cît şi la Chişinău.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?