X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

La Muzeul Național de Istorie s-a deschis o expoziție dedicată aniversării a 20-a a leului moldovenesc

2 dec. 2013,, 10:14   Societate
3336 0
Foto: noi.md
Cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la introducerea în circulație a leului moldovenesc, la Muzeul Național de Istorie s-a deschis o expoziție specializată de monede și bancnote.

Potrivit ”Infotag”, la ceremonia de deschidere au participat primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, ex-premierul Valeriu Muravschi, primul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Leonid Talmaci, pictorul Gheorghe Vrabie, precum și actualul guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu.

Snegur, Muravschi, Talmaci și Vrabie au relatat detalii interesante despre pregătirile pentru lansarea valutei naționale. Astfel, ei au spus că banii, în afară de moneda de 50 de bani, sînt bătuți în România, moneda de 50 de bani – la Praga, iar toate bancnotele naționale sînt fabricate în Franța.

Foștii oficiali i-au dorit lui Dorin Drăguțanu să mențină puternic cursul leului moldovenesc, exprimîndu-și satisfacția în legătură cu faptul că timp de două decenii valuta națională a Moldovei a cedat pozițiile față de dolarul SUA doar de două ori.

Talmaci a povestit despre momentele mai puțin cunoscute despre decizia legată de denumirea valutei naționale, printre variante figurînd și actuala denumire – ”leu”, folosită în Bulgaria și România.

”Eu am spus că denumirea valutei este o chestiune politică, de aceea și decizia trebuie să fie politică”, a menționat Talmaci, precizînd că a propus ca valuta să se numească anume ”leu moldovenesc”.

Participanții la evenimentele de lansare a valutei naționale au amintit că valuta a fost introdusă într-o situație economică complicată pentru Moldova, cînd se atesta o hiperinflație care depășea sute de procente.

Dorin Drăguțanu le-a povestit oaspeților despre noile monede și bancnote emise special cu ocazia aniversării a 20-a a leului moldovenesc.

Vladimir Ceban, consilierul președintelui Nicolae Timofti, a dat citirii mesajul de felicitare a șefului statului, adresat colectivului BNM cu ocazia aniversării a 20-a a leului moldovenesc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?