X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ucraina se află în pragul unei noi crize

1 dec. 2013,, 10:59   Externe
6170 2
Foto: ruvr.ru
Ucraina a fost cuprinsă din nou de stări de spirit „portocalii”. În noaptea de 30 noiembrie poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva susţinătorilor integrării europene cu stări de spirit agresive, în Piaţa Independenţei din Kiev.

În urma acţiunii, cîteva zeci de persoane au fost arestate, însă mai tîrziu au fost eliberate. Însă activitatea publică de la Kiev, pe care opoziţia nu intenţionează să o înceteze, poate duce la o criză politică în întreaga ţară.

Oponenţii preşedintelui Viktor Ianukovici l-au acuzat deja de faptul că demonstranţii au fost bătuţi. Liderul fracţiunii parlamentare Batkivşcina (susţinătorii fostului premier Iulia Timoşenko), Arseni Iaţeniuk, a anunţat crearea unui „sediu de rezistenţă naţională” şi pregătirea unei greve politice generale, probabil pentru a provoca alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate.

După cum relevă politologul rus Kirill Tanaev, opoziţia ucraineană va încerca să profite la maximum de noua înrăutăţire a situaţiei.

„În viitorul apropiat, toată agenda politică ucraineană se va concentra în jurul alegerilor prezidenţiale din anul 2015. Deci conflictele şi tulburările politice vor fi permanente. Ele vor fi legate de faptul că participanţii la procesul politic trebuie să mobilizeze electoratul lor”.

În timpul summit-ului Parteneriatul Estic de la Vilnius, funcţionari europeni de rang înalt au făcut aluzii evidente privind schimbarea puterii la Kiev. Deci principala armă a susţinătorilor ucraineni ai integrării europene este sprijinirea acestei comunităţi euro-atlantice. Şi de poziţia pe care se vor situa Europa şi SUA depinde în mod direct succesul activităţii actuale a opoziţiei, presupune politologul Aleksei Vlasov.

„Opoziţia ucraineană va fi susţinută de Polonia şi ţările Baltice şi multe lucruri depind de poziţia pe care se vor situa pilonii UE – Germania şi Franţa. Americanii se vor distanţa cel mai probabil de anumite aprecieri dure privind această situaţie, dar Washingtonul va fi în contact cu opoziţia ucraineană”.

Occidentul va încerca în această situaţie să folosească în interesele sale noua „febră politică”, iar sarcina principală a autorităţilor ucrainene este să nu permită o nouă „revoluţie de stradă”, a subliniat Vlasov.

„Cei mai radicali politicieni din Occident împing de fapt opoziţia spre răsturnarea preşedintelui ucrainean ales în mod legitim. Evenimentele din Piaţa Independenţei sînt doar o parte a acestui plan. O altă întrebare este cît de flexibilă va fi conducerea Ucrainei pentru a împiedica tentativele de a destabiliza ţara”.

Reprezentanţii opoziţiei ucrainene refuză să ţină cont de faptul că Ucraina interesează UE numai din punctul de vedere al consumatorului, după părerea Bruxellesului, aceasta este o piaţă uriaşă, care dacă va fi controlată va permite să se injecteze sînge proaspăt în economia UE în stagnare.

Grigori Milenin

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?