X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

UE se va destrăma la fel cum s-a destrămat URSS

30 noi. 2013,, 14:00   Externe
6233 3
Foto : newsinenglish.no
Uniunea Europeană se confruntă cu un nou val de euroscepticism. Partidele care au în program ieşirea din UE sau remodelarea radicală a UE au posibilitatea să câştige peste 30% din locurile din noul parlament european. Alegerile europarlamentare pot marca începutul disoluţiei „proiectului european” în forma actuală.

0Fraza din titlu aparţine liderului Frontului Naţional din Franţa Marine Le Pen care a reuşit să aducă popularitatea formaţiunii eurosceptice la cel mai înalt nivel de la înfiinţare. Frontul Naţional câştigă teren, mai ales în provincie şi în zonele puternic afectate de criza economică şi migraţie incontrolabilă. Ludovic de Danne, consilierul pentru afaceri internaţionale al Frontului, a declarat pentru presa franceză: „Marine nu mai este solitară în pustietate. Este un adevărat tsunami. Dacă eram de partea federaliştilor europeni, aş fi intrat în panică.”

0Forţele eurosceptice din Europa se aliază. Primul pas deja a fost făcut prin formarea Alianţei Europene pentru Libertate în care au intrat Frontul Naţional din Franţa şi Partidul Libertăţii din Olanda. Partidul Independenţei Regatului Unit, condus de euroscepticul Nigel Farage încă nu este dispus să intre într-o alianţă formală, dar fără dubii va sprijini majoritatea iniţiativelor lansate de euroscepticii de pe continent. Printre potenţialii membri ai alianţei naţionalist-eurosceptice se numără Partidul Libertăţii din Austria, Liga Nordului din Italia şi partidul Alternativa pentru Germania. În cîteva ţări europene, partidele anti-UE se clasează pe primele locuri în topul preferinţelor electorale pentru alegeri europarlamentare. Alegătorii din Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Austria pot contribui decisiv la crearea unui puternic bloc eurosceptic în parlamentul european.

0Conform datelor Gallup, încrederea cetăţenilor Uniunii Europene în instituţiile Uniunii Europene s-a prăbuşit şi de-abia ajunge la 30%. Unul dintre motivele pentru care conducerea unională încearcă să accelereze procesul de centralizare, federalizare şi regionalizare a ţărilor-membre este frica de acest val de euroscepticism care va domina scena politică europeană în următorii ani. Dacă birocraţii de la Bruxelles sau contabilii de la Berlin nu reuşesc în viitorul apropiat să transforme Uniunea Europeană într-o federaţie indisolubilă, forţele centrifuge ale naţionalismelor europene vor dărâma „proiectul european existent”. Judecînd după datele sondajelor, în multe ţări europene cetăţenii ar prefera scenariul în care euroscepticii cîştigă bătălia politică pentru viitorul Europei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?