X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Rusia va avea de cîştigat dacă Moldova va semna Acordul de asociere cu UE – declarație

26 noi. 2013,, 11:05   Societate
22282 15
Foto: europalibera.org
Federația Rusă va avea de cîştigat dacă Republica Moldova va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Publika TV de către ministrul afacerilor externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, relatează NOI.md.

Edgars Rinkevics susține că Letonia a trecut printr-o experiență similară cu Rusia, care astăzi dă roade. ”Acum relaţiile noastre cu Rusia s-au îmbunătăţit. Comerţul a crescut cu 25% anul trecut. Dacă Moldova va semna aceste acorduri, atunci şi dinamica dintre ea şi Rusia se va schimba. Văzînd anumite presiuni faţă de Republica Moldova, cred că deja aţi obţinut anumite beneficii. Celebrul vin moldovenesc a fost acceptat şi salutat în UE. CE a aprobat decizia de a liberaliza piaţa vinurilor. Sper că vor fi rezolvate unele probleme ce ţin de energie. Din acest punct de vedere, orice încercare de a efectua presiuni asupra oricărui stat din Parteneriatul Estic este contraproductivă”, a precizat oficialul.

Totodată, ministrul de externe al Letoniei menționează că țara sa a avut doar de cîștigat de pe urma aderării la UE. ”UE este o oportunitate pentru educație, pentru modernizarea țării. Nu am auzit să existe foarte multe programe de studii în Est. Nu am auzit să existe oportunități similare pentru programele de cooperare economică, dar decizia vă aparține. Ar putea exista anumite frustrări că lucrurile nu se întîmplă foarte repede. Și în Letonia s-a întîmplat la fel”, a specificat Edgars Rinkevics.

Amintim că în această săptămînă, pe 28 și 29 noiembrie, la Vilnius va avea loc Summitul Parteneriatului Estic, în cadrul căruia Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de asociere cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?