X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Crăciunul trebuie sărbătorit pe 7 ianuarie sau pe 25 decembrie? Află opinia unui expert (VIDEO)

25 noi. 2013,, 17:25   Societate
10670 6
Foto: noi.md
Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos e corect să se sărbătorească pe 7 ianuarie, și nu pe 25 decembrie, precum o face o bună parte din populația Republicii Moldova. Opinia aparține expertului în managementul strategic, globalizare şi strategii de comunicare socială Viorel Ciubotaru și a fost expusă în cadrul unui interviu pentru NOI.md.

Potrivit lui Viorel Ciubotaru, calendarul bisericesc se măsoară altfel decît cel european. ”Sînt două calendare diferite și incompatibile. Bunăoară, în calendarul european ziua începe la ora 24.00, iar în calendarul bisericesc – odată cu apusul soarelui. Calendarul european măsoară ziua de muncă, concediile, salariile, dobînda bancară. Este, de fapt, un calendar pentru afaceri, bănci, un calendar al zeului banului. Pe cînd calendarul bisericesc este calendarul relațiilor omenirii cu Dumnezeu. Sînt timpuri diferite, nu le putem amesteca. E ca și cum am lua un termometru care măsoară gradele, temperatura și l-am pune într-un pahar de votcă. E un lucru absurd să amesteci gradele temperaturii cu cele de tărie ale votcii. Așa și aici este absurd să amesteci zilele calendarului bisericesc cu cele ale calendarului bancar”, a precizat sociologul.

Viorel Ciubotaru susține că inițiativa de a sărbători Crăciunul pe 25 decembrie îi aparține patriarhului Meletie al Constantinopolului. „Membrii Congresului Panortodox, în frunte cu patriarhul Meletie, aproape toți fiind membri ai unei organizații masonice, au decis la începutul secolului XX să dezbine Biserica Ortodoxă. Prima schimbare era să anuleze calendarul bisericesc și să-l introducă pe cel european. Adică să anuleze în general sărbătorile creștine și funcționarea bisericii în principiu. În afară de aceasta, ei au vrut să anuleze călugăria, zilele de post și să admită căsătoria episcopilor. Însă au înțeles că va fi mare rezistență și s-au oprit numai la primul punct. În România, această modificare a fost introdusă în pofida protestelor bisericii de către patriarhul Miron Cristea, care a fost ales în mod fraudulos”, a menționat expertul.

Ciubotaru a reamintit că printre creștinii ortodocși care marchează Crăciunul pe 25 decembrie sînt cei din România, Grecia și Bulgaria. Biserica Ortodoxă din Moldova marchează această sărbătoare pe 7 ianuarie. Cu toate acestea, printr-o decizie a parlamentului, ziua de 25 decembrie a fost declarată în acest an zi de odihnă în toată țara.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?