X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Țîrdea: PCRM a reușit să trimită un semnal Uniunii Europene

25 noi. 2013,, 16:45   Societate
4963 0
Foto: tribuna.md
"Dacă e să tratăm mitingul desfăşurat de Partidul Comuniştilor drept o revoluție, atunci acesta nu a reușit, deoarece guvernul și puterea au rămas aceleaşi. Dacă însă catalogăm evenimentul drept un program de PR sau de proteste îndreptate înspre discreditarea guvernului, creșterea propriului rating etc., atunci acţiunea a fost una de succes". Astfel a apreciat mitingul de sîmbătă al Partidului Comuniștilor analistul politic Bogdan Țîrdea.

Analistul a remarcat următoarele succese ale acţiunii: numărul mare de participanți – "aproximativ 65% de cetățeni faţă de mitingul coaliției, ceea ce cu siguranță este o cifră colosală, în ciuda faptului că au fost mai puțini decît pe 3 noiembrie". Potrivit lui, comuniștii, de asemenea, au reușit să trimită un semnal clar Uniunii Europene referitor la faptul că în Republica Moldova nu există un consens cu privire la integrarea europeană, precum și să facă o repetiţie a evenimentelor viitoare. "Protestatarii au făcut înconjurul clădirii guvernului, încercuindu-l ca și cînd ar fi făcut o repetiţie pentru ceea ce vor face în continuare. PCRM, adunînd această masă de oameni, a arătat, de fapt, că aceasta le este de ajuns pentru a face o revoluție și a acapara puterea. Iar prin exploziile de grenade fumigene și petarde au dat de înţeles că stăpînesc cu greu acţiunile susținătorilor", a spus Țîrdea.

Politologul a remarcat şi cîteva neajunsuri ale mitingului. "Mi-aş fi dorit ca la acest miting să fi fost reprezentanţii mai multor partide de stînga, nu doar PCRM. Mesajele care au fost prezentate la acest miting sînt mai ușor de înțeles și mai clare, pentru că Voronin a chemat la intrarea în UV, Tulbure stătea cu steagul Uniunii Europene, unul dintre deputaţi a vorbit despre pactul Ribbentrop-Molotov, astfel obţinîndu-se un fel de talmeş-balmeş ideologic. Nu era destul de clar de ce sînt nemulţumiţi şi ce propun concret protestatarii. Au fost şi mici confuzii de organizare cu grenade fumigene în regiunea circului, unele provocări, lucruri care iarăși au creat o impresie neclară".

Potrivit analistului, prin acțiunile lor ulterioare comuniștii vor încinge spiritele pînă la următoarele alegeri parlamentare. Acestea vor avea loc în scopul de a destabiliza situația din țară și a zdruncina puterea. Politologul a ajuns la concluzia că nici guvernul, nici opoziția nu sînt gata încă să iniţieze un dialog.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?